Skip to main content

Akcija progresivne Vojvodine: Šta rade nadležni nakon izlivanja 1000 tona mineralnog đubriva u Dunav

Vojvodina 06. jan 2024.
2 min čitanja

"Kakve će posledice nova ekološka katastrofa imati na biosferu Dunava, zdravlje ljudi, životinjskih i biljnih vrsta u okolini"

Akcija progresivne Vojvodine (APV) zatražila je danas da Ministarstvo saobraćaja hitno reaguje i saopšti šta čini nakon izlivanja 1.000 tona mineralnog đubriva u Dunav.

U saopštenju APV traži se da ministarstvo odgovori i na pitanje da li se nezgoda desila na teritoriji Srbije ili Hrvatske i kakve će posledice nova ekološka katastrofa imati na biosferu Dunava, zdravlje ljudi, životinjskih i biljnih vrsta u okolini.

U saopštenju se podseća da je to drugi u nizu sličnih incidenata na Dunavu za nekoliko meseci i dodaje da se ni sada, kao i prethodni put, nije oglasio gradonačelnik Novog Sada Milorad Đurić, koji je po funkciji predsednik gradskog Kriznog štaba za vanredne situacije.

„Akcija smatra da je neophodno da se posle serije prirodnih katastrofa koje su pogodile Novi Sad i okolinu nosioci funkcija u gradu, Pokrajini i Republici ponašaju odgovorno prema građanima i pruže im pravovremene, istinite informacije i uveravanja da čine sve da se građani osećaju bezbedno“, zaključuje se u saopštenju.

Prekinuti s militarizacijom društva

Takođe, APV je pozvala vlast u Srbiji da prestane „s militarizacijom društva koja samo rađa nasilje“, te da umesto služenja obaveznog vojnog roka deca i omladina u školama uče o značaju bezbednosne kulture za život i rad pojedinca, ekonomsku organizaciju i društvenu zajednicu.

„Umesto vojnog načina vaspitanja kroz obavezno služenje vojnog roka naša deca treba da ovladaju elementima etike, da usvoje međuljudsku toleranciju radi izbegavanja i sprečavanja nasilja i da nauče da poštuju ljudsko dostojanstvo i utvrđeni sistem civilnih vrednost, pravila i procedure u zajednici gde živimo kako nam se više nikad ne bi ponovio tragični događaj u Osnovnoj školi ‘Ivan Ribnikar’, poručeno je u saopštenju APV.

Podseća se i da je od 1. januara 2011. godine, služenje vojnog roka u Srbiji dobrovoljno, a da je tu mogućnost od 2011. do 2018. iskoristilo samo 18.000 regruta.

APV ističe da je invdikativno da vlast SNS ovu temu otvara „uvek u vreme kad pažnju javnosti zaokupljaju drugi unutrašnji problemi“, kao što su ovih dana izborna krađa, i priznavanje kosovskih registarskih tablica.

Dodaju da je Srbija vojno-strateški neutralna zemlja okružena državama članicama NATO i da vraćanje obaveznog vojnog roka ne samo što ne bi imalo smisla već bi društvo godišnje koštalo između 600 miliona i milijardu evra, a u budžetu za vojsku ni sad nema dovoljno novca.

„Podrška za ideju vraćanja obaveznog vojnog roka među narodom oslanja se na tradicionalnu predstavu vojske iz vremena JNA, kad je ona uživala određeni ugled. Tad, međutim, na čelo vojske nisu mogli biti imenovani nestručni ministri, a kamoli oni koji nisu služili vojsku“, dodaje se u saopštenju.

Ističe se i da „nesposobni SNS kadar“ ne samo što nije uspeo transformisati Vojsku Srbije u modernu, operativnu i profesionalnu vojsku već ju je politizacijom i partijskim nepotizmom uveo u mnogobrojne afere (helikopter, pogibija vojnika na vojnoj vežbi), osiromašio i ponizio, zbog čega je veliki broj oficira napustio vojnu službu.

(Autonomija, foto: logo)