Skip to main content

Akcija nevladinih organizacija i političkih stranaka u Somboru

Info 05. мар 2008.
2 min čitanja

Izražavajući svoju solidarnost sa sugrađanima albanske nacionalnosti, juče je u Somboru veća grupa pripadnika niza nevladinih organizacija kao i pojedinih stranaka organizovala svojevrsni performans „Doručak solidarnosti“.

Kao odgovor akciji neformalne grupe građana koja je organizovala besplatnu podelu hleba i peciva ispred somborskih pekara u vlasništvu albanskih porodica, usledio je jučerašnji odgovor dela NVO-a i političkih stranaka (G17 plus, LDP i LSV) čiji su lokalni lideri demonstrativno doručkovali u pekari „Dva brata“. Osim predstavnika lokalnih stranaka i predsednika opštine Jovana Slavkovića (DS), „Doručku solidarnosti“ prisustvovali su njegov kolega, gradonačelnik Inđije Goran Ješić, predsednik „Helsinškog pokreta“ Pavel Domonji, Aleksandar Popov iz Centra za regionalizam i Građanske Vojvodine, ombudsman opštine Sombor Irina Burka-Parčetić, potpredsednik Pokrajinskog odbora G17 plus Branimir Mitrović, Dinko Gruhonjić iz Nezavisnog društva novinara Vojvodine…
– Danas sam u Somboru iz dva razloga. Jedan je da pojedem dobar burek, a drugi da iskažem solidarnost s našim sugrađanima druge nacionalnosti – kazao je Goran Ješić, prema čijim rečima odbrana svakog građaninina Srbije svedoči o civilizacijskom i stepenu demokratičnosti Srbije.

Aleksandar Popov naglasio je da sigurnost svakog pojedinog građanina Srbije istovremeno znači i sigurnost cele populacije.
– Ujedno ovde smo i da ukažemo na propuste pojedinih državnih organa koji su morali da stanu na put ovakvom vidu raspirivanja međunacionalne mržnje najjednostavnijim obavljanjem svog posla – upozorio je Popov.

Tadić: Otišao bih u Sombor i kupio hleb

Komentarišući je kao “šovinističku akciju”, Boris Tadić je povodom besplatne podele hleba ispred pekara u Somboru čiji su vlasnici Albanci kazao da bi vrlo rado otišao tamo i kupio hleb i da će to uraditi čim bude u mogućnosti.

– To što se dešava našim sugrađanima apsolutno je neprihvatljivo, neprimereno i ružno. Želim da dam podršku tim našim građanima, i Albancima, i Gorancima, kao i Mađarima, Hrvatima i svima ostalima. Svi oni imaju pravo da pošteno rade svoj posao i niko ne sme da im ugrožava egzistenciju – rekao je predsednik Srbije.

Dnevnik