Skip to main content

Akcija grupe građana Subotice protiv rušenja 1.065 kuća

Autonomija 15. okt 2012.
< 1 min čitanja

Neformalna grupa građana „Nasmeši se Subotici“ delila je obaveštenja građanima u kojima ih je upozorila o nameri gradskih vlasti, koje su regulacionim planom predvidele rušenje ukupno 1.065 kuća u tom gradu na severu Vojvodine.

Ova grupa građana delila je vlasnicima tih kuća obaveštenja koja su dizajnirana kao smrtovnice, s ciljem da skrenu pažnju da je njihova kuća predviđena za rušenje.

„Nasmeši se Subotici“ ocenila je da će se menjanjem regulacionih linija velikog broja ulica prouzrokovati „haotično stanje“, kao i „razbijanje urbane gradske strukture“ grada Subotice.

Prema nacrtu Plana generalne regulacije za zonu gradskog centra i užeg gradskog jezgra u Subotici, predviđeno je rušenje 1.065 kuća i 415 pomoćnih objekata i izgradnja višespratnica umesto njih.

„Zahtevamo da se obustavi postupak izrade i usvajanje ovog plana i da se pristupi izradi Plana generalne regulacije koji će biti u skladu sa ranije usvojenim planskim dokumentima, a posebno u skladu sa današnjim potrebama građana Subotice“, saopštila je ova grupa građana.

Oni su pozvali vlasnike kuća koje su predviđene za rušenje da sutra u Gradskoj kući u Subotici učestvuju u javnoj raspravi, kao i da podnesu primedbe ukoliko se ne slažu sa planom.

Grupa građana „Nasmeši se Subotici“ poslala je otvoreno pismo odbornicima u Skupštini grada Subotice i državnim institucijama, u kojem je navela da vlast mora da bude u službi građana, a ne „u službi građevinske mafije, raznih pojedinaca i tajkuna“.

(Autonomija)