Skip to main content

Akcija čišćenja Dunavca – građani uz svoj rukavac (VIDEO)

Vojvodina 10. сеп 2022.
2 min čitanja

Nekoliko desetina građana okupilo se danas na rukavcu Dunava kod Šodroša i zajedničkim čišćenjem izvukli oko sto džakova smeća i ostalog krupnog otpada.

„Hvala solidarnim građanima, koji su sa svojim porodicama i kamperima Šodroš Survivor kampa učestvovali u današnjem čiščenju. Apelujemo na šetače, pecaroše i sve građane da svoje smeće ponesu za sobom. Priroda trpi i pamti“, naveli su iz Ekološkog fronta.

Timskim radom različito smeće se prikupljalo – od plastičnih flaša, opušaka cigareta, kesa, čepova, pa i čudnih stvari za obalu reke poput jednog – tepiha. Za njega je trebala posebna snaga, gde su se građani i šalili da je toliko srastao sa obalom da su morali da primene „baba za dedu, deda za repu“ sistem. Iako je smeća bilo svuda, ipak se nalazilo vremena za šalu i odmor.

Jedan deo građana se i dobro pripremio – u gumenim čizmama ulazili su u reku kako bi što više smeća koje je prekriveno muljem izbacili napolje.

Iako su pecaroši zauzeli mesta i zabacili svoje udice, nisu bili zainteresovani da se uključe u akciju. Bilo je izuzetaka koji su primetili smeće oko njih u vodi i prosledili ga osobi koja je najbliža njima dok ona, na primer, pokušava da iskopa čepove od piva koji su se spojili sa obalom.

Akcija je deo šire međunarodne organizacije “DonauCleanUp”, u kojoj je u prethodnih dve godine u čišćenju obala evropskih reka učestvovalo više od 30.000 volontera. Akcija je danas održana na više od 20 evropskih lokacija uz Dunav.

Podsetimo, na akciju čišćenja pozvala je neformalna organizacija “Šodroš Survivor kamp”, čiji članovi od juna meseca iz protesta spavaju u improvizovanom kampu na rukavcu Dunava poznatom kao Šodroš kako bi sprečili seču drveća na mestu gde treba da se gradi most preko Dunava u Novom Sadu.

Aleksandar Bugarin i Svetlana Paramentić (Autonomija)