Skip to main content

Ahmetović: BiH mora prestati funkcionirati na etničkim načelima

Jugoslavija 01. jul 2022.
2 min čitanja

Izvjestilac njemačkog Bundestaga za Bosnu i Hercegovinu Adis Ahmetović izjavio je kako je vrijeme da ta država dobije status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, ali je istovremeno ocijenio kako ona mora prestati funkcionirati na etničkim načelima i svoj napredak utemeljiti na onima koji vrijede u državama-članicama Unije, prenosi agencija Hina pozivajući se na njemačke medije.

Bundestag bi tokom jula trebao izglasati posebnu rezoluciju kojom bi odredio poziciju Njemačke prema BiH, a Ahmetović je, kao jedan od predlagača tog dokumenta, u intervjuu za Deutsche Welle (DW), kazao kako je cilj podržati evropsku BiH jer je jasno da etničko načelo po kojem zemlja trenutno funkcionira nije donijelo ništa dobroga.

„Ta država je u političkom smislu u istom stanju kao i početkom devedesetih godina. S tim ne možemo biti zadovoljni. Zbog toga kažem da etnički princip te države, s konstitutivnim narodima, nije funkcionirao i zbog toga mora postojati evropski princip“, kazao je Ahmetović, zastupnik njemačkih socijaldemokrata u Parlamentu.

Bio je direktan u ocjeni ko su trenutno glavni krivci za zastoj BiH na evropskom putu te tvrdi kako su najodgovorniji lideri HDZ-a BiH Dragan Čović i SNSD-a Milorad Dodik. Prema njegovim riječima, oni su odgovorni jer su stranke koje vode u Parlamentu BiH blokirale donošenje zakona s kojima bi BiH dobila status kandidata za članstvo u EU.

Šta je sa Izetbegovićem?

Dodika i Čovića Ahmetović je prozvao jer su, uz to što su lideri stranaka, ujedno i državni zvaničnici, odnosno prvi je član Predsjedništva BiH, a drugi jedan od tri rotirajuća predsjedavajuća Doma naroda Parlamenta BiH.

Dodik, kako kaže Ahmetović, kao član Predsjedništva BiH prima platu od države koju istovremeno ruši, a Čović je na dužnosti u Domu naroda „ne samo blokirao europski put BiH već i prijeti da će tražiti treći entitet, što krši Dejtonski sporazum”.

„Zbog toga mi jasno kažemo da i on mora biti sankcioniran ako ne prestane s tim“, kazao je SPD-ov zastupnik.

Na pitanje zašto u rezoluciji kao jedan od odgovornih za stanje u BiH nije spomenut i lider SDA Bakir Izetbegović, kako je to zatražio drugi SPD-ov zastupnik u Bundestagu Josip Juratović, Ahmetović je odgovorio konstatacijom kako se u tom dokumentu „jasno kaže da smo protiv bošnjačkog, hrvatskog i srpskog etnonacionalizma“.

Zaključio je kako Bundestag želi dati jasan signal da je EU tu, da je NATO tu i da Njemačka stoji uz BiH i “demokratske snage svih naroda”.

(AJB, foto: N1)