Skip to main content

Agošton: Ni Evropa nije protiv

Autonomija 21. авг 2008.
< 1 min čitanja

agoston.jpgNa 7. svetskom kongresu Mađara, koji je prekjuče završio rad u Budimpešti, pokrenuta je inicijativa za održavanje novog referenduma u Mađarskoj o davanju dvojnog državljanstva sunarodnicima izvan matične države.
Uz to, delegati Kongresa pozvali su pripadnike mađarskog naroda da potpisima podrže referendumsku inicijativu. Podsetimo, u Mađarskoj je sličan referendum već održan 5. decembra 2005, ali predlog za davanje dvojnog državljanstva Mađarima van granica matične države tada nije dobio potrebnu podršku građana. Međutim, lider Demokratske stranke vojvođanskih Mađara Andraš Agošton uveren je da će ovog puta rezultat biti drugačiji.
– Verujem da ćemo kad-tad, a ja se nadam što pre, dobiti dvojno državljanstvo. To nije samo interes vojvođanskih Mađara nego svih Mađara u Karpatskoj niziji, ali i same Mađarske – izjavio je za „Dnevnik” lider DSVM, koji se od početka svog političkog delovanja zalaže za to da vojvođanski Mađari dobiju pravo na dvojno državljanstvo.
On je, inače, odbacio tvrdnje da se Savet Evrope i EU protive ustanovljenju prava na dvojno državljanstvo po osnovu etničke pripadnosti kao netačne.
– Venecijanska komisija je svojevremeno preporučila mađarskoj vladi da umesto ideje o izdavanju sunarodnicima u dijaspori tzv. mađarskih legitimacija ide u pravcu dvojnog državljanstva. Uostalom, i Španija je pre dve godine donela zakon prema kojem svi Španci, čak i oni iz Južne Amerike, mogu dobiti i špansko državljanstvo – kategoričan je Agošton.

(Dnevnik)