Skip to main content

Agencija: Načelnik Odeljenja komunalne milicije u Zrenjaninu Nemanja Malinić u sukobu interesa

Vojvodina 25. мај 2021.
3 min čitanja

Novoimenovani načelnik Odeljenja komunalne milicije u Zrenjaninu Nemanja Malinić nalazi se u sukobu interesa, pošto ga je na to radno mesto zaposlila njegova majka Jasmina Malinić, navodi se u odgovoru Agencije za sprečavanja korupcije redakciji VOICE-a.

„Odredbama Zakona o sprečavanju korupcije (član 2) propisano je da je član porodice, pored ostalih, dete javnog funkcionera, a povezano lice, pored ostalih, član porodice javnog funkcionera. Imajući u vidu navedeno, načelnik Odeljenja je povezano lice sa načelnikom Gradske uprave, s obzirom na to da joj je sin“, navodi se u odgovoru Agencije.

Naveli su da je, prema odredbama istog zakona (član 40), propisano „da je javni funcioner dužan da javni interes ne podredi privatnom“, odnosno da „ne sme da koristi javnu funkciju zarad sticanja bilo kakve koristi ili pogodnosti za sebe ili povezano lice“.

VOICE je krajem aprila objavio da je Nemanja Malinić 1. aprila imenovan na mesto načelnika Odeljenja komunalne milicije, u vreme dok je njegova majka Jasmina Malinić i dalje obavljala funkciju načelnice Gradske uprave.

Ovi podaci bili su dostupni i na zvaničnoj internetskoj stranici Grada Zrenjanina. U međuvremenu, fotografija i kratka biografija načelnice je uklonjena sa sajta grada a dostupni su samo podaci o zameniku načelnika Gradske uprave Milošu Koroliji. Prema saznanjima VOICE-a, Jasmina Malinić se u međuvremenu penzionisala.

Hapšen zbog nereda na fudbalskoj utakmici Italija – Srbija

Nemanja Malinić bio je u grupi među uhapšenim huliganima koji su 12. oktobra 2010. u Đenovi izazvali prekid fudbalske utakmice između reprezentacija Italije i Srbije, pokazalo je ranije istraživanje VOICE-a.

Dva dana nakon neodigrane utakmice u Italiji, Malinić je bio u autobusu u kojem su italijanske vlasti deportovale grupu navijača sa svoje teritorije. Njega je sa još 16 osoba policija dočekala na graničnom prelazu Kelebija i uhapsila, javili su tada mediji u Srbiji. Mediji su javili i da je baš ta grupa bila najekstremnija na stadionu.

Malinić je zbog toga proveo 48 sati u istražnom pritvoru. Viši sud u Subotici obustavio je kasnije krivični postupak protiv Malinića, pa njemu nije ni suđeno zbog pomenutog događaja. Ovakvu odluku subotičkog suda potvrdile su i više sudske instance.

Zakonom o sprečavanju korupcije (član 41) kao sukob interesa definisana je „situacija kada javni funkcioner ima privatni interes koji utiče, može da utiče ili izgleda kao da utiče na obavljanje javne funkcije“.

„Odlukom o gradskoj upravi grada Zrenjanina propisano je da radom odeljenja rukovodi načelnik koji je odgovoran gradonačelniku i načelniku gradske uprave. Imajući u vidu navedeno, situacija u kojoj su načelnik Odeljenja i načelnik Gradske uprave povezana lica, predstavlja sukob interesa“, navodi se u odgovoru Agencije.

Nemanja Malinić, foto: zrenjanin.rs

Kako su objasnili, načelnik Gradske uprave donosi odluku o prijemu u radni odnos načelnika Odeljenja, donosi odluku o njegovom raspoređivanju na navedeno radno mesto, može da vodi protiv njega disciplinski postupak i odlučuje o njegovom izuzeću, dok načelnik Odeljanja odgovara načelniku Gradske uprave za blagovremeno i zakonito izvršenje poslova u Odeljenju.

„Na opisani način načelnik Gradske uprave, ukoliko je doneo odluku o prijemu u radni odnos svog sina kao načelnika Odeljenja, javni interes je podredio privatnom i ugrozio poverenje građana u savesno, odgovorno i nepristrasno vršenje javne funkcije, čime je postupio suprotno odredbama Zakona o sprečavanju korupcije“, smatrajhu u Agenciji.

Malinić je, pre nego što je imenovan za načelnika komunalne milicije, obavljao funkciju zamenika sekretara Skupštine grada. Krajem marta na to mesto je podneo ostavku, što je Skupština grada i potvrdila.

Govoreći o imenovanju na mesto načelnika komunalne milicije Malinić je prilikom gostovanja u podkastu jednog lokanog portala rekao da nema reči o sukobu interesa jer je njegova majka iz ličnih razloga podnela ostakvu na funkciju načelnice i da je navodno 27. marta raspoređena na drugu funkciju u Gradskoj upravi.

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salupura redakciji VOICE-a nije odgovorio na pitanja u vezi sa imenovanjem Nemanje Malinića u roku od 15 dana, kako to predviđa Zakon o slobodnom pristutpu informacijama od javnog značaja. Zbog toga će redakcija VOICE-a uputiti žalbu kancelariji Poverenika.

Darko Šper (VOICE)

Istina je: ima nas! Klikni i podrži slobodno novinarstvo!