Skip to main content

Advokatska komora Vojvodine: Apsurdni postupci Vrhovnog kasacionog suda

Građani 02. okt 2021.
< 1 min čitanja

Upravni odbor Advokatske komore Vojvodine (AKV) ocenio je danas da su dopunski pravni stavovi Vrhovnog kasacionog suda o dozvoljenosti ugovaranja troškova kredita i troškova osiguranja kredita pojačali sistemski poremećaj u vladavini prava.

“Ovakvo postupanje Vrhovnog kasacionog suda učvršćuje uverenje o izostanku nezavisnog sudstva i pravne sigurnosti”, navodi se u saopštenju za javnost Upravnog odbora AKV-a.

Ocenjuje se da će u predmetima koji su u toku zbog takvih stavova Vrhovnog kasacionog suda biti povređeno pravo na pravično suđenje kao jedno od osnovnih ljudskih prava.

“Umesto da sudska vlast bude kontrolor zakonitosti postupanja i garant pravne sigurnosti u državi ovakvim odlukama sud je stavljen u poziciju generatora pravne nesigurnosti u društvu”, piše u saopštenju.

Ocenjuje se da je Vrhovni kasacioni sud stvorio paradoksalnu situaciju da usled nezakonitih dopunskih stavova dođe do opravdanog nezadovoljstva građana i advokata, ali i da prvi put javni protesti budu usmereni protiv nekog sudskog stava.

AKV je navela da takva situacija jasno oslikava sve slabosti pravosuđa i dodala da se posebna pažnja mora posvetiti aktuelnim izmenama Ustava i izgradnji novog, nezavisnog sudstva u koje će građani imati poverenje.

Oni su zatražili hitno sazivanje vanredne Skupštine Advokatske komore Srbije, na kojoj će biti određeni dalji vidovi protesta, kao i održavanje protestnog okupljanja svih advokata u organizaciji Advokatske komore Srbije.

(Autonomija)