Skip to main content

Advokatska komora Srbije pozvala Vučića da ne potpiše zakon o eksproprijaciji

Info 29. nov 2021.
< 1 min čitanja

Upravni odbor Advokatske komore Srbije (AKS) pozvao je predsednika Srbije Aleksandra Vučića da ne potpiše Zakon o izmenama i dopunama Zakona o eksproprijaciji.  

Taj zakon ušao je u skupštinsku proceduru 4. novembra, ali u razlozima njegovog donošenja nisu obrazloženi razlozi hitnosti, dok su 26. novembra poslanici usvojili sporni zakon, navodi se u saopštenju za javnost.

AKS je dodala da je o predloženim izmenama i dopunama, morala biti vođena javna rasprava, pre skupštinske procedure.

“Zakonom o izmenama i dopunama Zakona o eksproprijaciji prekršena su osnovna ustavna načela. Pozivamo vas da stanete u odbranu već propisanog načina donošenja zakona i podzakonskih akata”, navodi se u pozivu koji je AKS uputio Vučiću.

AKS je precizirala da je zabrinjavajuće naročito to što je vlasniku nepokretnosti ostavljen kratak, “krajnje neprimereni” rok od pet dana da se izjasni o predlogu za eksproprijaciju.

Dodali su da je usvojenim izmenama napravljena razlika u isplati naknade za eksproprisanu imovinu, odnosno predviđeno je da za legalne objekte država isplaćuje tržišnu vrednost, dok će za nelegalne objekte isplaćivati građevinsku vrednost.

AKS je naveo da je do sada bilo više zakona s ciljem legalizacije objekata, ali nijedan nije dao očekivane rezultate.

“Neki od postupaka legalizacije traju 10 i više godina. Država ne može posledice ovih neuspelih zakonskih rešenja da prebacuje na teret građana”, piše u saopštenju koje je potpisala predsednica AKS Jasmina Milutinović.

Iznoseći još pojedinačnih argumenata, oni su pozvali Vučića da ne potpiše zakon, već da ga vrati skupštini na ponovno odlučivanje.

(Autonomija)