Skip to main content

Advokat Čedomir Kokanović suspendovan u Advokatskoj komori Beograda

Vojvodina 09. феб 2024.
3 min čitanja

Kokanović je suspendovan jer je u pritvoru zbog sumnji da je proganjao predsednika Advokatske komore Vojvodine Vladimira Beljanskog

Advokat Čedomir Kokanović suspendovan je u Advokatskoj komori Beograda, potvrdio je danas za Autonomiju i agenciju Beta predsednik te komore Momčilo Bulatović.

Bulatović je rekao da je Kokanović suspendovan saglasno Zakonu o advokaturi, jer se nalazi u pritvoru.

„Kada državni organ obavesti advokatsku komoru o određivanju pritvora, advokatska komora ga suspenduje, odnosno određuje mu se privremena zabrana bavljenjem advokaturom“, objasnio je on.

Sud u Novom Sadu odredio je pritvor advokatu Čedomiru Kokanoviću iz Beograda do 30 dana, kako ne bi ponovio krivično delo,

Kokanović je pritvoren zbog sumnje da je počinio dva dela na štetu predsednika Advokatske komore Vojvodine (AKV) Vladimira Beljanskog, za krivična dela proganjanje i ometanje pravde.

Beogradski advokat Ivan Ninić izjavio je ranije da je sud tako odlučio jer je Kokanović “objavljivao stikere na advokatskim viber grupama i pisao pesme na Tviteru”.

Vladimiru Beljanskom je 4. januara zapaljen automobil ispred porodične kuće u Novom Sadu.

Beljanski je rekao da mu pojedini advokati “nisu pisali pesmice”, već su mu pretili da će mu zapaliti automobil i da će ga streljati.

“Povodom izjava pojedinih advokata u pojedinim medijima da je advokatu iz Beograda Čedomiru Kokanoviću određen pritvor jer mu se na teret stavlja to što je ‘objavljivao stikere na advokatskim Viber grupama i pisao pesme na Tviteru’, želim da podsetim da mi nisu ‘pisali pesmice’ već su mi pretili da će mi zapaliti automobil (što se i desilo) i da će me streljati”, naveo je Beljanski ranije u saopštenju za javnost, koje je prenela AKV.

Beljanski je nedavno prijavio Kokanovića da mu preti ubistvom.

“Neposredni izvršioci, koje ne poznajem niti sam ikada čuo za njih, uhapšeni su i nalaze se u pritvoru. Brzom reakcijom vatrogasaca sprečeno je da se plamen ne proširi na drveće i kuću. Pre paljenja mog automobila je Čedomir Kokanović na društvenim mrežama objavio fotografiju mog automobila na kojoj se vide i registarske oznake i napravio montažu da je auto zapaljen i da gori. Nakon požara, objavio je fotografiju izgorelog automobila i napisao da kolege nisu zadovoljne i da treba da bude i krvi”, naveo je Beljanski.

Dodao je da je Kokanović takođe objavio da ga “treba vezati ispred suda i bičevati, da ulicom Sutjeskom (u Novom Sadu) u kojoj se nalazi sud treba da poteče krv, kao i niz drugih još gorih i vulgarnih pretnji”.

“Pre nekoliko dana objavio je na društvenim mrežama novu fotomontažu na kojoj je fotografija automobila u plamenu koji sam pozajmio od prijatelja i koji vozim odnedavno. Ispod fotomontaže zapaljenog automobila je napisao ‘Idemo dalje!’. Iz ovoga mogu da zaključim da me je Kokanović pratio, fotografisao i nastavio otvoreno da preti”, rekao je Beljanski.

Podsetio je da je bio zapaljen i automobil ranijeg predsednika Advokatske komore Vojvodine Srđana Sikimića, da je bačena bomba na porodičnu kuću disciplinskog tužioca AKV Miroslava Đorđevića u Zrenjaninu i da je zapaljen automobil disciplinskog sudije AKV Dragana Konjevića iz Sombora.

“Ovi slučajevi, kao i paljenje mog automobila su najverovatnije povezani, o čemu sam detaljno obavestio policiju i tužilaštvo. Kokanović je veoma blizak sa licima za koje postoje snažne indicije da su povezani sa svim ovim slučajevima, a koji su i meni lično upućivali pretnje. Protiv njega su krivične prijave podnele i druge kolege čiju je bezbednost ugrožavao i proganjao ih”, kazao je Beljanski.

Dodao je da policija i tužilaštvo u daljoj istrazi treba da utvrde vezu između javnog pozivanja na vršenje krivičnih dela, naručilaca i neposrednih izvršilaca.

“Po mom uverenju, takva veza je već očigledna. Možda treba dodati da se Kokanović pojavio i kao branilac okrivljenih za paljenje mog automobila, a da advokat koji sada njega brani – brani i neposredne izvršioce paljenja”, naveo je Beljanski.

Dodao je da je, uz sve navedeno, Kokanović objavljivao njegove fotografije i natpise u kojima je pozivao na ubistvo streljanjem i vešanjem, zbog čega Beljanski u poslednje četiri godine “gotovo svakodnevno” prima vulgarne uvrede i pretnje.

“Iz medija sam saznao da je lišen slobode i da mu je određen pritvor. Pretpostavljam da je razlog za određivanje pritvora opasnost da će ponoviti krivično delo ili izvršiti krivično delo kojim preti, što smatram opravdanim. Poslednja objava je fotomontaža na kojoj smo streljani ja i još jedna koleginica. Očekujem da će dalja istraga dati adekvatne rezultate i da pozivanje na nasilje i samo nasilje neće biti nekažnjeni niti prihvaćeni kao dozvoljena društvena pojava”, poručio je Beljanski.

(Autonomija/Beta)