Skip to main content

ADNAN ČIRGIĆ: Milojko i Vesna, ideološki brat i sestra, hoće da ugase FCJK

Stav 21. nov 2021.
< 1 min čitanja

Jedna od glavnih meta retrogradne politike koju sprovodi ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić jeste Fakultet za crnogorski jezik i književnost. Takav odnos prema našoj instituciji žena-četnik najavila je još mjesecima prije no ju je zapalo da s ministarskoga mjesta ponižava i gazi crnogorsku prosvjetu, nauku i kulturu. Zaludu je brisala svoje fejsbuk statuse – trag njene misije rušenja države čija je, po nesreći, ministarka niko izbrisati ne može.

Nakon kratkoga predaha od hajke, finansijske blokade, nedostojnih napada na FCJK te lažnoga prijavljivanja Uprave FCJK, Vesna Bratić opet je krenula u obračun s našom institucijom. Već tri mjeseca MPNKS ne uplaćuje budžetske rate za finansiranje Fakulteta, čime ministarka svjesno krši zakon. U pomoć joj je pritekao njen ideološki brat, ministar finansija Milojko Spajić, koji se oglušio o naše zahtjeve da se Fakultetu vrati nepravedno ukinuta zaštitarska služba zgrade.

Ni činjenica da je riječ o zakonom zaštićenom objektu bivšega Austro-ugarskog poslanstva, koje je spomenik kulture, za ovu Vladu nije dovoljna da joj povrati službu obezbjeđenja. Za to vrijeme taj isti ministar obezbjeđuje pustu zgradu bivšega Ruskog poslanstva, s kojom ne znaju što će.

Namjera je jasna – pošto smo marionetsku Vladu Zdravka Krivokapića za ovih godinu dana ubijedili da nas ne mogu ućutkati niti od nas napraviti kolaborante, sad nam šalju jasnu poruku da Fakultet za crnogorski jezik i književnost treba da nestane, da se ugasi jer takvoj ustanovi mjesta nema u zamišljenoj kleronacionalističkoj provinciji Srpskoga sveta.

Stoga ćemo se u srijedu, 24. novembra, u podne, okupiti ispred zgrade ugašenoga Ministarstva kulture na Cetinju da javno iznesemo svoje zahtjeve i ukažemo na skandalozno kršenje zakona od strane Krivokapićevih ministara.

A vi, gospodo ministri, dođite da nas ugasite – ako vam basta!

(Antena M, Foto: Antena M)