Skip to main content

ADD: Proterivanje Koposove i izručenje Gnjota značilo bi podršku Srbije Putinu i Lukašenku

Građani 22. феб 2024.
< 1 min čitanja

“Razlozi zbog kojih im preti proterivanje iz Srbije i izručenje Belorusiji pravno su nepostojeći, nedemokratski, uz kršenje osnovnih ljudskih prava”

Regionalna akademija za razvoj demokratije zahtevala je danas od nadležnih organa u Srbiji da “odustanu od proterivanja” Ruskinje Elene Koposove i da ne donesu odluku o izručenju beloruskog novinara i opozicionog aktiviste Andreja Gnjota diktatorskom režimu u Belorusiji.

“Razlozi zbog kojih im preti proterivanje iz Srbije i izručenje Belorusiji pravno su nepostojeći, nedemokratski, uz kršenje osnovnih ljudskih prava”, navela je ADD u saopštenju za javnost.

Podsetili su da Elena Koposova živi u Srbiji sa porodicom već četiri godine, a 2022. godine je potpisala antiratni apel koji je bio razlog da je Bezbednosno-informativna agencija označi kao “pretnju za bezbednost Srbije”.

Podsetili su i da novinar i poznati protivnik beloruskog režima Andrej Gnjot, koji je zadržan od strane policije “istog momenta kada je kročio u Srbiju” i nalazi se već četiri meseca u Okružnom zatvoru u Beogradu, “nije ni saslušan kada je stigao beloruski zahtev za njegovo izručenje”.

“Podsećamo da ovo ne bi bilo prvi put da Srbija nedemokratskim režimima izručuje političke zarobljenike. Tako su, uprkos protivljenjima Ujedinjenih nacija i odlukama Evropskog suda za ljudska prava, Turskoj i Bahreinu izručivani pojedinci koje tamo čekaju samo progoni, torture i smrt”, piše u saopštenju.

Ocenjuje se da bi njihovo proterivanje iz Srbije, “svega nekoliko dana nakon ubistva” ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog, bila poruka da režim u Srbiji “daje podršku progonu i neljudskom tretiranju kritičara diktatorskih režima u Rusiji i Belorusiji”.

(Autonomija)