Skip to main content

Adam Santovac dobitnik nagrade EU za „Mega diplomca“

Info 29. dec 2020.
< 1 min čitanja

Adam Santovac je dobitnik ovogodišnje EU nagrade za istraživačko novinarstvo, za najbolju istraživačku priču za dokumentarac „Mega diplomac“, emitovan na N1 2019. godine.

Žiri je u obrazloženju naveo da je „Mega diplomac“ izuzetno značajno istraživanje korupcije sistema visokog obrazovanja, „oblasti u kojoj su posledice dugoročne i nesagledive, a suštinski utiču na sve segmente života u zemlji“. Istakli su da ovaj prilog predstavlja odličan primer rada na proveri i ukrštanju informacija, prikupljenih kroz detaljno i dubinsko istraživanje brojnih, teško dostupnih podataka i van granica Srbije.

„Mislim da je ključ uspeha dokumentarnog filma Mega diplomac u njegovoj jednostavnosti. Dakle radeći na ovom dokumentarnom filmu, ja sam uspeo da ispunim onu najosnovniju novinarsku funkciju, a to je ne samo da pitam već i da pomognem ljudima da dođu do odgovora na određena pitanja„, rekao je Adam Santovac u video obraćanju.

Pored Santovca, nagradu EU za istraživačko novinarstvo dobili su i Jelena Veljković i Aleksandar Đorđević (BIRN, serijal tekstova o aferi Krušik), kao i novinari Dojče velea Nemanja Rujević, Sanja Kljajić i Ajdin Kamber, za priču „Industrija odlaska“, koja se bavi pitanjima migracije zdravstvenih radnika i korupcije, koja prati taj fenomen.

(N1)