Skip to main content

A11: Crni džipovi i nepoznate osobe sprečavaju razgovor sa radnicima Linglonga

Vojvodina 16. нов 2021.
< 1 min čitanja

Inicijativa za ekonomska i socijalna prava A11 saopštila je na svom Tviter nalogu da je vijetnamskim radnicima onemogućen pristup, da se pojavilo privatno obezbeđenje, kao i “crni džipovi” i da je mnogo nepoznatih osoba koje ne žele da se predstave i sprečavaju pristup i razgovor sa radnicima.

„Postoji bojazan da će ljudima biti onemogućeno da kontaktiraju institucije i organizacije koje mogu da im pruže pomoć i da će dodatno biti izolovani i potencijalno kažnjeni jer su govorili o uslovima rada i smeštaja“, navode iz A11.

Kažu da su hitna reakcija nadležnih, vraćanje pasoša, uveravanja da je ljudima omogućeno slobodno kretanje i razgovor sa institucijama i organizacijama sa kojima oni žele da razgovaraju neophodne već sad.

„Ponavljamo uz to, njihovo izmeštanje iz nehumanih uslova i obezbeđivanje dostojanstvenog smeštaja mora biti proritet institucija Republike Srbije“, rečeno je Inicijativa za ekonomska i socijalna prava A11.

Ovo udruženje je, zajedno sa udruženjem ASTRA (Akcija protiv trgovine ljudima), posle posete vijetnamskim radnicima iz zrenjaninske fabrike auto-guma Linglong, neposredno po objavljivanju priloga TV N1, zaključilo su da su im „ozbiljno narušena radna prava, ugroženo zdravlje, a imajući u vidu uslove rada i smeštaja, potencijalno i život.

Zbog toga su ove dve organizacije uputile zvaničnu prijavu potencijalne trgovine ljudima u cilju radne eksploatacije i molbu za reakciju nadležnih organa.

U uslovima u kojima žive ti radnici prvi je pisao VOICE.

(Autonomija/N1)