Skip to main content

Iz bačke bašte na evropsku pijacu

Autonomija 27. сеп 2008.
2 min čitanja

Simpozijum „Zdravo organik“ ponudio recepte za dobru trpezu


Ljudi od znanja okupili su se juče u okviru stručnog simpozijuma „Zdravo – organik” u Selenči, rešeni da podele svoja iskustva i pomognu proizvođačima da dođu do zdravog proizvoda.

Domaćin Drugog međunarodnog simpozijuma „Zdravo-organik” je kompanija „Slovan-Progres” u Selenči, jedna od prvih domaćih firmi koja je prepoznala razvojne mogućnosti u proizvodnji zdrave hrane, a koja u tome koristi najsavremenije metode i naučna dostignuća. Kako kaže vlasnik kompanije „Zdravo-organik” Đura Bocka, fabrika ima kupce, dobavljače i sugurnu budućnost, a proizvodi sa oznakom „Zdravo-organik” se prodaju u dvadesetak zemalja i ta činjenica zahteva da se još više radi na kvalitetu, te da se ispune visoki standardi koje fabrika ima. Na putu do trpeze važna je svaka karika – od zasada voća, pa do konačnog proizvoda.

Simpozijum koji je juče počeo, a nastavlja se danas, naišao je na veliko interesovanje svih onih koji žele da proizvode zdravu hranu. U punoj sali Doma kulture u Selenči smenjivali su se predavači, a prvo predavanje „Dobra poljoprivredna praksa – deo održive poljoprivredne proizvodnje” održala je penzionisani profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu dr Branka Lazić. Učesnici simpozijuma mogli su da čuju da koncept dobre poljoprivredne prakse podrazumeva primenu raspoloživog znanja u upotrebi prirodnih resursa na održivim principima, kako bi se proizvela sigurna, zdravstveno-bezbedna hrana i drugi poljoprivredni proizvodi, na human način i uz obezbeđenje ekonomske isplativosti i društvene stabilnosti.

Korist od proizvodnje na osnovama dobre poljoprivredne prakse imaju mali, srednji i veliki poljoprivredni proizvođači, kroz dodatnu vrednost svojih proizvoda i lakši pristup pijaci, potrošači, kroz bolji kvalitet i sigurniju hranu, proizvedenu uz kontrolu, privreda i industrija kroz dodatni profit od boljih proizvoda i na kraju svi, kroz kvalitetniju životnu sredinu. Zanimljiva su bila i predavanja o organskom gajenju jagoda, drenjine, zatim o minijaturnom povrću u organskoj proizvodnji, pogodnostima gajenja soje u prelaznom periodu sa konvencionalne na organsku proizvodnju.

Svoja iskustva iz oblasti organske proizvodnje podelili su sa domaćinima i učesnici simpozijuma iz Slovačke i Austrije. Predavači iz Austrije nešto više su rekli o organizovanju proizvođača, tržištu, ulozi države kada je u pitanju organska proizvodnja, kao i o iskustvima iz prakse korišćenja alternativnih, obnovljenih izvora energije, dok su predavači iz Slovačke govorili o alternativnom iskorišćavanju zemljišta, te o tradicionalnim vrstama biljaka u ekološkoj poljoprivredi.

U okviru drugog međunarodnog simpozijuma „Zdravo-organik” juče je održana i izložba voća, povrća i organskih proizvoda na kojoj su se predstavili samostalni poljoprivredni proizvođači, poljoprivredne škole u Somboru, Baču i Futogu, Zemljoradnička zadruga „Tisa” u Bačkom Petrovom Selu, „Žitohem” u Zrenjaninu, udruženja povrtara i drugi. Na prelepo aranžiranim tezgama, učesnici izložbe prikazali su svoje proizvode, paradajz, papriku, šargarepu, lekovito bilje, organska đubriva, minijaturno povrće, jabuke, kruške… Održan je i okrugli sto na temu kako da Srbija postane zemlja bez genetski modifikovane hrane i o organskoj proizvodnji grožđa.

I današnji dan je pun zanimljivih predavanja, a posvećen je klasterima i povezivanju u organskoj proizvodnji. O svojim iskustvima nešto više će reći predavači iz Hrvatske koji će predstaviti klaster Slavonske jabuke. Biće reči i o tome kako u Evropsku uniju kroz povezivanje i udruživanje poljoprivrednih gazdinstava, te o podsticaju države za proizvodnju zdrave hrane i ruralnog razvoja. Sigurno je da će veliki broj posetilaca privući Festival tradicionalnih narodnih jela koji počinje danas u 10 i traje do 17 sati. Na platou ispred Doma kulture nudiće se već pomalo zaboravljeni specijaliteti koje će pripremati udruženja žena iz Selenče, Bača i drugih mesta ove opštine.

(Dnevnik)