Skip to main content

TIHOMIR NOVAK: Koji će očin patrijarhu mobilni?

Izdvajamo 18. авг 2017.
2 min čitanja

Ako sveti Sava ovih dana poželi da organizuje samit na vrhu, njegova pi-ar služba neće uspeti da na mobajl dobije sve njegove partijske drugare na zemlji. Nekima od njih – srpskom patrijarhu Irineju – ovih je dana isključen telefon. Javljaju mediji.

U normalnoj zemlji to i ne bi bila neka vest. Srbija je, međutim, sve drugo, samo ne normalna zemlja. Ako pokušate da, na primer, saznate naziv operatera čije je usluge patrijarh koristio, a nije plaćao, nećete uspeti. Valjda je dovoljno to što je naziv operatera poznat redakciji!? A da ostala pitanja, o visini duga, recimo, i ne pominjemo.

Druga stvar je još interesantnija. U javnosti nema kritičkih reakcija na neodgovorno ponašanje srpskog patrijarha. A moralo bi ih biti, pošto se predstavnici srpske pravoslavne korporacije ne ustežu kada treba kritikovati i deliti moralne lekcije drugima. Naročito časnim bezbožnicima.

Irineja ne oslobađa odgovornosti činjenica da umesto njega neko drugi džudži u redu i strpljivo čeka ispred šaltera u pošti, odnosno banci. Izgleda da prvi do svetog Save smatra da obaveze prema mobilnim operaterima treba da ispunjavaju laici, a da su duhovnjaci tih obaveza lišeni. Uostalom, patrijarhu mobilni aparat i nije potreban, pošto on sa Isusom Nazarećaninom i svetim Savom ne komunicira putem mehaničkih naprava, nego preko duha. Telefon je potreban Miroslavu Gavriloviću[1] da se domunđava sa Vučićem, Dodikom i ostalim svetovnim moćnicima i frajerima.

Zvuči veoma bedno objašnjenje, koje se može pročitati u medijima, da je patrijarh samo čovek od krvi i mesa i da se telefoni, i to svakodnevno, isključuju i hiljadama drugih građana Srbije. Patrijarh, kao, deli sudbinu jadnog i pod Vučićem napaćenog naroda. Ne, ovde se ne radi o krvi i mesu, nego o obavezama koje Irinej ima prema mobilnom operateru, a koje iz meseca u mesec zapostavlja i ne ispunjava. Poređenje sa ostalim građanima je degutantno. Telefoni se građanima isključuju zato što nemaju para da plate račune, a što sa patrijarhom nije slučaj. U njegovom slučaju ne manjka para, nego skrupula da se preuzete obaveze poštuju, a računi podmiruju.

Samit na vrhu, pomenut na početku teksta, neće biti održan sve dok partijski drug srpskog sveca ne izmiri svoje svetovne obaveze. A dok se te obaveze ne izmire, trebalo bi razmisliti o tome da se i u poreskoj sistemu Srbije zaposli što više ljudi, nalik ovima iz nepoznatog nam operatera. Za njih bi, barem kada se radi o korporaciji na čijem je čelu srpski patrijarh, i tu bilo dosta posla.

(Autonomija/foto: Beta)

[1] Svetovno ime partijarha.