Skip to main content

Na ulicama Novog Sada prvi gasni autobusi

Info 06. јул 2011.
< 1 min čitanja

Javno gradsko saobraćajno preduzeće (JGSP) Novi Sad svečano je danas pustilo u rad gasnu punionicu i šest solo autobusa na gas kompanije Solaris- bus.
Direktor JGSP Novi Sad Branislav Bogaroški rekao je da je gradski prevoznik želeo da u godini kada obeležava prvih 100 godina postojanja, uvode novine u sistem gradskog prevoza, po uzoru na evropske i svetske metropole.
Prema njegovim rečima, kupovinom šest autobusa na komprimovani prirodni gas JGSP Novi Sad će unaprediti kvalitet gradskog prevoza, ekonomičnost poslovanja i doprineti očuvanju životne sredine.
„Smatra se da će prirodni gas biti pogonsko gorivo 21. veka i zato je želja JGSP Novi Sad da u svoj novi vek krene sa novim autobusima, novim kvalitetom usluge i na društveno odgovoran način“, rekao je Bogaroški.
U poređenju sa klasičnim tečnim gorivom prirodni gas prilikom sagorevanja daje od 90 do 97 odsto manje ugljenmonoksida, 25 odsto manje ugljendioksida i smanjuje emisiju azotnih oksida do 60 odsto.
Pri radu vozila na prirodni gas vozila proizvode mnogo manje buke nego vozila pogonjena na klasično tečno gorivo.
Autobusi koji od danas saobraćaju u Novom Sadu su klimatizovani i imaju ugrađenu platformu koja olakšava ulazak osoba sa invaliditetom i majki sa dečjim kolicima.
Odlukom Evropske unije do 2020. godine 20 odsto od ukupnog broja vozila treba da koristi prirodan gas kao pogonsko gorivo.

(Autonomija)