Skip to main content

Velika naftna mrlja stiže Dunavom

Info 02. јул 2011.
2 min čitanja

Na Dunavu u blizini vukovarskog kombinata „Borovo“ u četvrtak veče je uočena naftna mrlja duga pet kilometara i širine 50 metara, saopštio je jutros Državni centar 112 Hrvatske.
Naftna mrlja zbog obilnih kiša neuobičajeno velikom brzinom za ovo dobra godine, kreće se ka Bačkoj Palanci i Novom Sadu, pa  postoji bojazan da ozbiljno zagadi izvorišta pijaće vode u ovom delu pokrajine, saznaje „Blic“ u „Vodama Vojvodine“.
Hrvatski mediji juče su preneli izjavu inspektora bezbednosti plovidbe vukovarske Lučke kapetanije Josipa Mravunca da je dosadašnjom proverom utvrđeno da naftu nisu ispustili brodovi.
– Još nije utvrđen izvor zagađenja, pa se i dalje obavljaju provere – saopštava Centar 112 u Vukovaru i dodaje da je Županijski centar 112 odmah informisao državnog inspektora u instituciji Hrvatske vode, nadležnog za Dunav i Lučku kapetaniju Vukovar. Nadležni iz Hrvatskih voda na dojavu – saopštava se – potvrdili su da je naftna mrlja uočena i da su uzeli uzorak vode za analizu.
Osim uprave „Voda Vojvodine“ u Novom Sadu koje su imale informaciju iz hrvatskih izvora, juče nismo mogli naći obavešten izvor sa naše strane o eventualnim zagađenjima dunavskih voda, plaža i bunara. Nijedan od centara za obaveštavanje niti ispostave „Voda Vojvodine“ u Odžacima, Baču i Bačkoj Palanci nisu imali čak ni osnovnu informaciju.
Ni ribari na Dunavu sa srpske strane od Bača do Novog Sada nisu primetili nikakve promene na vodama Dunava.
– U četvrtak i juče sam ceo dan ribario i nisam ništa primetio. Naprotiv, Dunav mi se i dalje čini da je ovoga leta čistiji nego pre – kaže Branko Štemberger, ribar iz Bačke Palanke, dodajući da je moguće da je u noći između četvrtka i petka naftna mrlja neprimećeno prošla.
– Bački ribari veruju u tačnost informacije hrvatskih organa – kažu ribari iz Bogojeva, objašnjavajući da je prekjuče u Slavoniji bilo veliko nevreme i da su možda „bujice povukle neku neuređenu deponiju prerađene nafte“.

(Blic)