Skip to main content

Grčka: Kao prvo – čistka

Planeta 18. јул 2015.
< 1 min čitanja

Grčki premijer Aleksis Cipras rekonstruisao je sinoć (17.07.2015) vladu posle nedavne žustre rasprave u parlamentu o paketu reformi kao uslovu za novu finansijsku pomoć zemlji.
On je gazda u kući: To je poruka Alekisa Ciprasa međunarodnim kreditorima – i njegovoj stranci. Najistaknutiji žrtva demonstracije sile je ministar energetike Lafazanis, glavni čovek tvrde struje u Sirizi. On je pozvao na izlazak Grčke iz evrozone. Zamenio ga ministra rada Skurletis, bliski saradnik Ciprasa. I jedan saveznik Lafazanis je morao da ode: Ministar odbrane Isikos.
Od 149 predstavnika poslaničke grupe Ciprasove stranke Siriza, 32 poslanika je glasalo u parlamentu protiv kreditorskog predloga reformi dok je šest bilo izdržano. Cipras je sada upućen na podršku opozicije. Rekonstrukcija vlade je usledila samo nekoliko sati nakon što je EU odobrila kratkoročni kredit za Grčku – i Nemački Bundestag dao zeleno svetlo za pregovore.
Mnogi Grci su i dalje oprezni – ali srećni zbog svetla na kraju tunela: U ponedeljak bi trebalo ponovo da se otvore banke. Ali i pojedinačne tačke novog paketa mera štednje biće odmah sprovedene: na primer već u ponedeljak u Grčkoj će važiti novi, viši PDV.
(Deutsche Welle)