Skip to main content

Vojvodina i Nemačka jačaju saradnju

Info 06. јул 2014.
< 1 min čitanja

Predsednik Pokrajinske vlade Bojan Pajtić i predsednik Veća distrikta Štutgart u Nemačkoj Johanes Šmalcl potpisali su zajedničku izjavu o namerama o saradnji između Štutgarta i Vojvodine u obrazovanju, poljoprivredi i jačanju lokalnih samouprava i administracije.

„Potpisivanje sporazuma o saradnji stvorilo je uslove da nam Štutgart pomogne u privlačenju stranih investitora, razmeni znanja i tehnologija u oblasti poljoprivrede, kako kroz neposrednu razmenu tehnoloških dostignuća, naučnika, studenata i đaka“, kazao je Pajtić nakon potpisivanja sporazuma o saradnji, a preneo njegov kabinet.

Pajtić je dodao da će ova saradnja omogućiti i stvaranje uslova da domaći poljoprivrednici izvoze svoje proizvode na nemačko tržište, naročito u oblasti ratarstva i povrtarstva.

Pajtić je potvrdio i da su predstavnici distrikta Štutgart izrazili spremnost da Vojvodini pruže dalju podršku u sanaciji posledica od poplava, nakon što su tokom same krize već pomogli pokrajini kroz donacije i humanitarnu pomoć.

Nemačka je među najznačajnijim privrednim partnerima Srbije, i na drugom je mestu po ukupnom obimu robne razmene.

U Vojvodini se Nemačka nalazi na prvom mestu po broju stranih investicija, sa ukupno 878 miliona evra u 54 projekta.

Najveći deo investicija po sektorima ostvaren je u oblasti medicine, farmaceutske industrije, automobilske industrije, kao i u građevinarstvu i trgovini.

(Beta)