Skip to main content

Hrvati bi u SAD mogli ići bez viza od 2015.

Planeta 15. мај 2014.
2 min čitanja

Hrvatski bi državljani za godinu dana u Sjedinjene Američke Države mogli putovati bez viza, kazao je predsjednik Hrvatske Ivo Josipović, nakon sastanka s američkim potpredsjednikom Josephom Bidenom u Washingtonu.

Američka strana smatra da Hrvatska uglavnom ispunjava sve uvjete, ali je to pitanje, kažu, povezano i s ukupnom imigracijskom politikom o kojoj trenutačno raspravlja Kongres.

Energetska sigurnost

Biden i Josipović razgovarali su i o energetskoj sigurnosti i novoj poziciji Hrvatske s obzirom na događaje u Ukrajini, te potrebi energetske neovisnosti Europe.

Hrvatski predsjednik je izjavio da nova energetska situacija, zatim činjenica da Hrvatska može postati čvoriste ulaska nafte i plina u Europu te podatak da su u Jadranu otkrivena nova nalazišta plina i nafte, može biti dramatična, nova i odlučujuća prijelomna točka za budućnost Hrvatske u idućim desetljećima.

„To Hrvatska mora iskoristiti. To je glavni cilj mog dolaska u Sjedinjene Države, da Vladu i poslovnu zajednicu upoznam s tom situacijom, da uvjerim da je Hrvatska sigurna zemlja za investicije“, zaključio je Josipović.

Iz američkih izvora, koji su željeli ostati neimenovani, Al Jazeera doznaje da je Washington zainteresiran za ulogu Hrvatske u energetskoj neovisnosti Europe od Rusije.

Američka vlada ne bi voljela vidjeti da Hrvatska svoje dionice u INA-i prodaje nekoj ruskoj kompaniji, čime bi se ugrozila energetska neovisnost ne samo Hrvatske, nego i Mađarske, koja je strateški važan američki partner, javlja iz Washingtona reporter Al Jazeere Ivica Puljić.

Zabrinutost za Hrvate u BiH

U Bijeloj kući se razgovaralo i o tome koliko situacija u Ukrajini može utjecati na regionalna zbivanja, mogućnosti ukidanja ulaznih viza za građane Republike Hrvatske te o situaciji u Bosni i Hercegovini i potrebi nastavljanja reformi koje su važne za pristup te zemlje NATO savezu i Europskoj uniji.

Iz američkih izvora doznajemo da je potpredsjednik Biden izrazio zabrinutost za položaj bosanskohercegovačkih Hrvata.

Sastanku u Bijeloj kući nazočio je i hrvatski ministar obrane Ante Kotromanović, koji je izdvojio razgovore o vojnoj opremi koja je potrebna Hrvatskoj, kao i o modernizaciji hrvatskih oružanih snaga.

(Al Jazeera)