Skip to main content

U regionalnim izborima opozicionoj desnici samo Bratislava

Planeta 10. нов 2013.
< 1 min čitanja

U regionalnim izborima u subotu Slovaci su ponovo najviše glasova dali vladajućem SMER-u premijera Roberta Fica a jedini sigurni bastion opozicione desnice ostao je Bratislavski region u kome je Ficova levica osvojila jedinog poslanika regionalne skupštine.
Preko pet miliona birača glasalo je i za župane, predsednike regiona. Samo Prešovski, Žilinski i Trenčinski regiona već znaju njihova imena dok će u ostalih pet regiona birači odlučivati u drugom krugu 23. novembra.
U izborima župana Ficov SMER ima najviše šanse i u drugom krugu, osim u Bratislavi gde je kandidat opozicione desnice Pavol Frešo osvojio 48 odsto glasova i tesno mu je izmakla pobeda već u prvom krugu nad popularnom evroposlankinjom za SMER Monikom Flašikovom Benjovom koja je osvojila 24 odsto glasova.
Najveće iznenađenje izbora za predsednike regiona i to neprijatno je ulazak u drugi krug poznatog desničarskog ekstremiste Marijana Kotlebe, čestog organizatora antiromskih pohoda.
On je u centralnoj Slovačkoj u Banskobistrickom regionu sa 21 odsto osvojenih glasova ušao u drugi krug izbora za župana.
„Moramo da se borimo protiv toga da počne da cveta ekstremizam u Slovačkoj. Znamo da je kriza, da je visoka nezaposlenost, svuda u Evropi. Ekstremizam jača i moramo da učinimo sve da to sprečimo“, kazao je kandidat SMER-a i levice Vladimir Manjka koji sa osvojenih 49,5 odsto glasova ulazi sa Kotlebom u drugi krug.
Iako regioni u Slovačkoj kontrolišu 1,1 milijardu evra godišnje za potrebe koje građani itekako osećaju u svakodnevnom životu, recimo za škole ili bolnice, na regionalne izbore ih je izašlo rekordno malo, svega petina.
„Mali odziv birača svedoči o tome da se Slovaci nisu saživeli sa ovakvom regionalnom samoupravom“, kazao je premijer Robert Fico.
Po njegovoj oceni najbolje rešenje za Slovačku bi bila četiri regiona.
(Beta)