Skip to main content

Večeras u novosadskoj Sinagogi otvoren NOMUS

Vojvodina 18. окт 2024.
2 min čitanja

Ovacije za Željka Lučića i Vojvođanski simfonijski orkestar

Željko Lučić (Srbija/Nemačka), jedan od najcenjenijih baritona današnjice i naš renomirani ansambl Vojvođanski simfonijski orkestar, pod vođstvom Gabrijela Bebešelje (Rumunija/Nemačka) večeras su u novosadskoj Sinagogi podigli na noge publiku koja ih je ovacijama pozdravila na otvaranju festivala NOMUS.

Publika je s ponosom velikim aplauzom nagradila domaćine, sjajne muzičare Vojvođanskog simfonijskog orkestra pod znalačkim vođstvom dirigenta Bebešelje, glavnog dirigenta Orkestra Filharmonije „Đeorđe Enesku“ u Bukureštu) i s oduševljenjem primila nadahnutog izvođača, solistu Željka Lučića koji je pevao u gotovo svim vodećim svetskim operskim kućama, poput njuroškog Metropolitena, milanskog Teatra „Skala“ ili Bečke opere.

Željko Lučić i Vojvođanski simfonijski orkestar

Kompozitorka Aleksandra Vrebalov svečano je označila festival NOMUS otvorenim, između ostalog, rekavši:

NOMUS je nastao u zemlji koje više nema, ali opstao je! Neka nas prati svest o tome da se baš ovde u Novom Sadu, ovog trenutka i u narednim danima dešava nešto lekovito – proglašavam Novosadske muzičke svečanosti otvorenim.“

Aleksandra Vrebalov

Uzbudljivih devet dana lepote i darova muzike u izvedbi najeminentnijih naših i muzičara iz evropskih zemalja, najavila je u ime organizatora Muzičke omladine, Mia Doroški Antonić.

Neskriveno zadovoljstvo publike na večerašnjem prvom koncertu, uvek posebno svečanom – čiji je program doneo izvođenje muzike Franca Šuberta, Morisa Ravela i Johanesa Bramsa – bile su uvertira i najbolji pokazatelj uzbuđenja u očekivanju naredne godine, kada se obeležava pola veka postojanja ovog festivala, kojim se Novosađani izuzetno i s pravom diče.

Mia Doroški Antonić

Festival NOMUS, Novosadske muzičke svečanosti, jedna od najuglednijih međunarodnih manifestacija posvećenih umetničkoj muzici sa ovih prostora trajaće do 26. oktobra. Programi će, najava je organizatora Muzičke omladine Novog Sada, publici ponuditi obilje ranovrsnih dela, formi i žanrova u izvedbi čuvenih muzičara iz 12 zemalja Evrope i sveta.

Ulaznice za sve koncerte se prodaju u Muzičkoj omladini Novog Sada, radnim danima od 9h do 14h, na dan koncerta od 18 do 20 sati u holu Sinagoge, kao i on-line (uplata na račun) na linku: https://ulaznice.muzickaomladina.org/rs/site/index.

B. Opranović (Autonomija)