Skip to main content

Puškaš (SSP): Rudarski otpad već čini 95 odsto otpada

Info 18. окт 2024.
< 1 min čitanja

"Prošle godine je nastalo čak 170 miliona tona otpada u rudarstvu, a prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, od toga je čak 23 odsto opasan rudarski otpad"

Rudarski otpad u Srbiji već predstavlja 95 odsto ukupnog otpada iz ekonomskih delatnosti, a ukoliko započne kopanje jadarita u Podrinju, ta količina bi mogli da postane „fatalna za građane i životnu sredinu“, izjavila je članica Odbora Stranke slobode i pravde za zaštitu životne sredine Marica Puškaš.

„Prošle godine je nastalo čak 170 miliona tona otpada u rudarstvu, a prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, od toga je čak 23 odsto opasan rudarski otpad. Ovaj otpad uglavnom je jalovina koja ostaje nakon što se traženi minerali izdvoje iz rude, a on često sadrži teške metale poput olova, arsena, kadmijuma i drugih toksičnih supstanci. Tu su i materije koje su se koristile za izdvajanje rude, poput sumporne kiseline ili cijanida“, rekla je Puškaš.

Dodala je da se na proplancima planine Bobije može naći narandžasto jezero od davno ugašenog rudnika barita, a na Besnoj kobili su siva polja jalovine iz rudnika olova.

„Istorijsko zagađenje seže milenijumima unazad, budući da je Rudna glava, drevno nalazište Vinčanske kulture, jedan od najstarijih rudnika u Evropi u kojem se kopala ruda bakra, a ono i danas ima uticaj na životnu sredinu. Ako tome dodamo 250 lokacija iz Katastra rudarskog otpada koji evidentira aktivne i napuštene rudarske lokacije u Srbiji, postaje jasno da nova jalovišta znače dodatnu devastaciju životne sredine“, navela je Puškaš.

Dodala je da iako je Zakonom o rudarstvu, u Članu 146, propisano da će „Vlada utvrditi uslove, kriterijume, programiranje, postupak i način vršenja sanacije i rekultivacije napuštenih rudnika i rudarskih objekata jasno je da to naprednjačka vlast nije, niti će uraditi“.

(Beta, foto: Pixabay)