Skip to main content

BOBAN BATRIĆEVIĆ – Apel opoziciji: Izađite iz Parlamenta, pozovite građane na ulice, blokirajte Zakon o državljanstvu!

Jugoslavija 16. окт 2024.
< 1 min čitanja

"Liberalizacija sticanja crnogorskoga državljanstva uništila bi Crnu Goru, izmijenila njenu etničku strukturu dok bi na ulazak naše zemlje u EU bio stavljen moratorijum"

Ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović raspisao je juče Javni poziv povodom Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o crnogorskom državljanstvu. O tome je zakonu već sve rečeno.

Liberalizacija sticanja crnogorskoga državljanstva uništila bi Crnu Goru, izmijenila njenu etničku strukturu dok bi na ulazak naše zemlje u EU bio stavljen moratorijum zbog posljedica koje bi zakon imao i na samu Uniju ukoliko CG dobije čalnstvo (dupli birači, slobodno kretanje kroz Šengeny non-EU stanovnika s crnogorskim pasošem).

U konačnici, od dvojnog državljanstva više koristi imala bi Srbija nego CG budući da bi ogroman broj njenih stanovnika dobio pravo glasa u članici NATO i potencijalno prvoj narednoj članici EU.

Pokretanje postupka od strane MUP-a CG je crveni alarm, krajnja linija preko koje se ne smije preći te poziv na građansku akciju. Nema tog dogovora o koaliranju u Podgorici ili na državnom nivou koji smije biti ispred ovog pitanja.

Siguran sam da su četiri godine u opoziciji pomogle crnogorskim partijama da shvate da bez široke građanske akcije, terenskog rada i objedinjavanja svih društvenih snaga ne može doći do jačeg pritiska na ovu opasnu i u suštini antidržavnu vlast, jer jedino što populističko-nacionalistički trougao PES-Demokrate-ZBCG radi jeste rastakanje crnogorskog suvereniteta.

Moramo se ujediniti u suzbijanju zlog nauma i pružiti otpor svim dozvoljenim demokratskim sredstvima.

Iako je zima na pragu, vrijeme je za buđenje!

(AntenaM, foto: Pixabay)