Skip to main content

Blečić (IN Medija): SLAPP tužbe su dovele u pitanje opstanak jedinog nezavisnog medija u Inđiji

Izdvajamo 07. окт 2024.
2 min čitanja

“U nezvaničnim razgovorima nam kažu da nas ne pozivaju na događaje jer ne znaju kakva ćemo pitanja postaviti”

Jedan od urednika lokalnog portala IN medija iz Inđije Miodrag Blečić izjavio je danas da je taj nezavisni medij izložen “svim mogućim” vrstama pretnji i pritisaka, a da je sedam SLAPP tužbi koje su podnete protiv njih dovele u pitanje opstanak tog medija.

“SLAPP tužbe predstavljaju jak pritisak za nas. Tuženi smo jer nismo hteli da odamo naše izvore informacija. Vršen je veliki pritisak na naše izvore informacija, a svi roditelji koji su tada bili na sastanku sa tadašnjim predsednikom Opštine Vladimirom Gakom podneli su tužbe protiv nas”, rekao je Blečić na tribini Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) u Inđiji.

IN Medija je tužena jer je objavila vest u kojoj se navodi da je Opština Inđija deci koja se bave karateom podelila med “Fruškogorski skočko – radost u kući”, koji se reklamira kao med za potenciju.

Tužbe protiv IN Medije podneli su roditelji te dece, a kako je rečeno na tribini, tužbe nisu podnete protiv brojnih drugih medija, koji su preneli istu vest.

Miodrag Blečić je rekao da lokalna samouprava od svih medija jedino IN Mediju ne poziva ni na kakve događaje.

“U nezvaničnim razgovorima nam kažu da nas ne pozivaju na događaje jer ne znaju kakva ćemo pitanja postaviti”, naveo je Blečić.

Dodao je da novinare IN Medije predstavnici lokalne vlasti nazivaju “manipulatorima i stranim plaćenicima” i podsetio da je urednica IN Medije Verica Marinčić bila čak i fizički napadnuta u zgradi opštine.

“Na sve moguće načine pokušavaju da nas diskredituju”, kazao je Blečić i dodao da im mnogo znači kada imaju podršku kolega i javnosti.

Glavna urednica portala Autonomija Branka Dragović Savić navela je da je deset poverenika NDNV-a iz Vojvodine i Srbije zabeležilo da su lokalni nezavisni novinari diskriminisani, da ih ne pozivaju na događaje, da ih izbacuju sa događaja, da na njih vrše političke pritiske, da im prete, da protiv njih podnose SLAPP tužbe.

Ona je ocenila da ne postoji dovoljna svest šire zajednice o značaju lokalnog novinarstva, koje u Srbiji opstaje samo još zahvaljujući entuzijazmu lokalnih novinara.

“Nisam sigurna da su građani svesni da i od kvaliteta informisanja zavisi i to da li ćemo biti građani ili podanici. S druge strane, građani su očito svesni da žive u autokratiji, jer osećaju strah i medije vide kao zamenu za institucije. Građani su svesni da nemaju institucije i da u medijima postoji još nekolicina hrabrih ljudi. Samo mi nije jasno zašto građani sve to trpe”, rekla je Branka Dragović Savić.

Pravni ekspert NDNV-a Veljko Milić rekao je da “nije normalno” da organi javne vlasti ne poštuju zakone sopstvene države.

NDNV je na osnovu izveštaja svojih poverenika iz Subotice, Sombora, Sente, Bačke Topole, Sente, Bačkog Petrovca, Inđije, Pančeva,, Kragujevca, Novog Pazara i Dimitrovgrada objavio publikaciju “Lokalne institucije suspendovale javnost, novinari nepoželjni, građani u mraku”.

Projekat NDNV-a je podržala Ambasada Holandije u Srbiji, kroz program MATRA.

(Autonomija)