Skip to main content

Porodice Srba i Albanaca: Politika blokirala proces pronalaženja još 1.612 nestalih osoba

Jugoslavija 19. авг 2024.
2 min čitanja

"Mi nećemo stati, potrebno je da se politika skloni iz ovog problema što je pre moguće, da ovo bude humanitarno pitanje"

Više od četvrt veka nakon završenih sukoba na Kosovu na listi nestalih lica nalazi se još 1.612 osoba, a porodice nestalih ističu da je proces pronalaženja njihovih najmilijih zbog politike blokiran već skoro četiri godine.

Porodice nestalih Srba i Albanaca sa današnjeg skupa u Beogradu poručili su da će svoju borbu za istinom i pravdom i traženjem odgovora o sudbinama njihovih najmilijih nastaviti do poslednjeg atoma snage.

Kao glavni problem tokom okruglog stola pod nazivom „Nestali, ničija briga“ označili su to što je rad Radne grupe pod posredstvom Međunarodnog komiteta Crvenog krsta koju čine predstavnici Beograda i Prištine blokiran četvrtu godinu.

Predsednica Udruženja porodica kosmetskih stradalnika Nataša Šćepanović kazala je da su se danas porodice nestalih Srba i Albanaca okupili u Beogradu u susret i povodom obeležavanja Međunarodnog dana nestalih koji se obeležava 30. avgusta.

„Po ko zna koji put smo zajedno i zajedno želimo da skrenemo pažnju domaćim i međunarodnim institucijama i organizacijama na ovaj naš problem koji traje previše dugo. Prošlo je više od četvrt veka kako tražimo svoje nestale, proces je gotovo potpuno zastao, zaleđen je na neki način, nema novih identifikacija i ekshumacija, statistika je poražavajuća. Mi nećemo odustati bez obzira na sve ove činjenice“, kazala je Šćepanović, prenosi Kosovo onlajn.

Šćepanović je najavila da će isti okrugli sto biti organizovan i u Prištini 22. avgusta.

I izvršni direktor Resursnog centra za nestala lica u Prištini Bajram Ćerkinaj naglašava da je situacija po pitanju nestalih u potpunosti blokirana.

„Mi smo 25 godina u neizvesnosti, pošto je politika blokirala u potpunosti rad Radne grupe, dok se vladine komisije bave neozbiljnim stvarima, zbog čega smo mi porodice nezadovoljne evo četvrtu godinu. Mi nećemo stati, potrebno je da se politika skloni iz ovog problema što je pre moguće, da ovo bude humanitarno pitanje kako su to i predložili pre četiri godine“, kazao je Ćerkinaj.

(Beta, Karikatura:STUPS)