Skip to main content

Ambasada SAD: Politički moćnici upravljaju bh. entitetom RS kao porodičnom firmom

Jugoslavija 26. јул 2024.
< 1 min čitanja

"Putem firmi koje se dovode u vezu sa porodicom Dodik izvlačena javna sredstva"

Ambasada SAD u Bosni i Hercegovini (BiH) objavila je danas da pojedinci i politički moćnici pod sankcijama upravljaju Republikom Srpskom kao porodičnom firmom, od koje imaju koristi članovi njihovih porodica i prijatelji.

Na zvaničnom nalogu na društvenoj mreži Iks, Ambasada SAD u Sarajevu je upitala „šta je sa potrebama građana Republike Srpske“ i „gde je novac“.

Uz to je Ambasada objavila izveštaje Kancelarije Ministarstva finansija SAD za kontrolu strane imovine (OFAC) o sankcijama uvedenim članovima porodice predsednika Republike Srpske Milorada Dodika.

U tim izveštajima se navodi da su u oktobru prošle godine sankcije uvedene Dodikovom sinu i ćerki, Igoru i Gorici Dodik, i firmama koje su u njihovom vlasništvu.

Ambasada SAD u BiH već danima na Iksu postavlja pitanje vlastima Republike Srpske gde je novac za koji se taj entitet BiH zadužio putem berzi.

Ambasada takođe iznosi podatke da su putem firmi koje se dovode u vezu sa porodicom Dodik izvlačena javna sredstva iz Republike Srpske sa ciljem bogaćenja na račun građana BiH i funkcionalnih vlasti u zemlji.

(Beta/foto: Autonomija)