Skip to main content

DZVM: Sramotno pojavljivanje SVM u testu za malu maturu na mađarskom jeziku

Vojvodina 27. јун 2024.
< 1 min čitanja

"Sramotno uvođenje politike i promocije SVM-a u osnovne škole"

Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara (DZVM) saopštila je danas da je “neprijatno iznenađena” činjenicom da je čak i test male mature za đake sa nastavnim jezikom na mađarskom jeziku iskorišćen u svrhu promocije Saveza vojvođanskih Mađara (SVM).

“Naime, u testu za maternji jezik za učenike sa mađarskim nastavnim jezikom je kod zadatka broj 13 uvršteno pitanje ‘Po načinu tvorbe kako su nastale naše reči tbc i SVM?’ što je sramotno uvođenje politike i promocije SVM-a u osnovne škole”, naveo je DZVM u saopštenju za javnost.

Pitali su ministarku prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Slavicu Đukić Dejanović dokle će tolerisati “zloupotrebu obrazovnih ustanova od strane SVM-a”.

Dodali su da SVM putem većine u Nacionalnom savetu Mađara, preko pokrajinskog sekretara za obrazovanje, državnog sekretara u ministarstvu prosvete, dozvoljava sebi da vrši pritisak na obrazovne ustanove sa mađarskim nastavnim jezikom, postavlja i smenjuje direktore, školske odbore škola od izuzetnog značaja za mađarsku nacionalnu zajednicu, vrši partijsko zapošljavanje u njima, “vedri i oblači” u visokoškolskim ustanovama na mađarskom jeziku, tokom izborne kampanje vrši promociju stranke i stranačkih lidera.

“To im očigledno nije dovoljno, već sada i u testu za malu maturu moraju da ubace promociju svoje stranke”, naveo je DZVM.

(Autonomija)