Skip to main content

Ekspres: Strategija za sever Kosova i dalje na papiru

Info 15. мај 2010.
< 1 min čitanja

Strategija za integrisanje severa Kosova koju su pre nekoliko meseci pompezno proklamovali kosovska vlada i Međunarodna civilna kancelarija, i dalje je samo plan na papiru, ocenjuje danas prištinski dnevnik Ekspres.
Dnevnik piše o nezadovoljstvu vlade Kosova angažovanjem Međunarodne civilne kancelarije (MCK), ali i Euleksa za sprovođenje strategije.
Koordinator vlade Kosova za sprovođenje strategije Ilber Hisa je rekao „da MCK i Euleks samo delimično sarađuju sa kosovskim institucijama za sprovođenje strategije“.
„Problem predstavlja nedostatak spremnosti i vizije da se ide napred. Postoje i dileme da li treba da se nešto preduzme pre mišljenja Međunarodnog suda pravde“, rekao je Hisa.
I portparol vlade Memlji Krasnići je kritikovao MCK zbog nedostatka „dinamike za sprovođenje strategije“.
„Ovo je zajednički dokumenat, vlade Kosova i međunarodnih faktora, i mi očekujemo da oni ispune obaveze koje imaju mandatom na Kosovu“, rekao je Krasnići.
Sa druge strane, MCK i Euleks se ne slažu sa ocenama institucija Kosova.
„Sprovođenje elemenata sveobuhvatnog pristupa za sever Kosova se već događa. Na primer, zna se da je imenovana pripremna ekipa za opštinu severne Mitrovice. I drugi slični primeri su pokazatelj da na severu ima napretka“, rekao je portarol MCK Endi Mekgafi i podsetio da „je situacija na severu komplikovana već više od 10 godina“.
U Euleksu kažu da su „ciljevi EU i Euleksa za sever Kosova isti kao i za čitavo Kosovo: promovisanje dobre vladavine, socio-ekonomski razvoj, vladavina zakona…“.
„Evropska unija traži pragmatične načine da se ide napred u ovim oblastima“, rekao je portparol Euleksa Bljerim Krasnići i podsetio da je kao deo ovih angažovanja EU na severu Kosova otvorila „Kuću Evropske unije“.

(Beta)