Skip to main content

021: Novosađane lažno prijavili da glasaju u Banjaluci – falsifikovani im potpisi

Vojvodina 20. дец 2023.
< 1 min čitanja

Zbog toga nisu mogli da glasaju na proteklim parlamentarnim izborima u Srbiji

Nekoliko građana Srbije, među njima i najmanje troje Novosađana, sprečeno je da glasa na parlamentarnim izborima u Srbiji zbog toga što je u njihovo ime falsifikovan zahtev za glasanje u inostranstvu, objavio je danas portal 021.

Kako se objašnjava, reč je o građanima koji su prošle godine na parlamentarnim izborima 2022. godine glasali u Konzulatu Srbije u Banjaluci, jer su se u vreme izbora nalazili u ovom gradu na konferenciji.

M. S, jedna od Novosađanki čiji su podaci navodno falsifikovani da bi se i ove godine podneo Zahtev za glasanje u inostranstvu, kazala je za 021 da je, čim je korišćenjem onlajn uvida u birački spisak shvatila da joj je kao biračko mesto upisan Konzulat Srbije u Banjaluci, otišla u Gradsku upravu da proveri o čemu je reč.

„Rečeno mi je da sam podnela zahtev za glasanje u inostranstvu. Jesam, ali u martu 2022. zato što nisam bila u državi, a htela sam da obavim svoju građansku dužnost“, navela je ona.

021 je naveo da se zahtev za glasanje u inostranstvu, po službenoj dužnosti, briše posle 30 dana. 

M.S. je u Gradskoj upravi saznala da postoji novi zahtev koji je podnet 9. novembra ove godine, nakon čega je tražila uvid u tu dokumentaciju.

021 je imao uvid u Zahtev i priloženu dokumentaciju, iz čega se može zaključiti da se potpisi razlikuju, kao i da je datum očitane lične karte Novosađanke iz 2022. godine.

Ta Novosađanka zbog toga nije mogla da glasa na proteklim parlamentarnim izborima u Srbiji.

Portal 021 je naveo slične primere još dvoje Novosađana.

(Autonomija/021, foto: Beta)