Skip to main content

Mali Iđoš: Konstitutivna sednica pred sudom

Aktuelno 08. јул 2012.
2 min čitanja

Prošlonedeljno konstituisanje lokalnog parlamenta u Malom Iđošu u krnjem sastavu, uz učešće 14 od ukupno 25 odbornika i izostanak odbornika Saveza vojvođanskih Mađara, Crnogorske partije i Srpske napredne stranke našlo se pred sudom. Prema rečima izvršnog potpredsednika Saveza vojvođanskih Mađara Karolja Pala, naime, SVM je već predao predstavku Upravnom sudu i zatražio poništavanje overe odborničkih mandata i odluka koje su donete na toj sednici. – Lično sam, kao dosadašnji predsednik opštinske skupštine konstitutivnu sednicu najpre zakazao za 5. jul, da bih docnije poslao pismeno obaveštenje svima o odlaganju sednice za 7. jul. To je bilo potpuno u skladu sa zakonom. Odbornici Demokratske stranke sa ostalima su se ipak sastali, overili mandate i izabrali rukovodstvo skupštine, predsednika opštine i opštinsko veće. Sednica i odluke donete na njoj su nezakonite – rekao je Karolj Pal u intervjuu za „Mađar so“.

Sa druge strane, predstavnici većine koju, osim DS, čine Socijalistička partija Srbije, Ujedinjeni regioni Srbije i grupa malih akcionara i koja je, u odsustvu odbornika SVM-a, Crnogorske partije i Srpske napredne stranke izabrala novo opštinsko rukovodstvo, ustvrdili su da je sednica bila u potpunosti legitimna. Novoizabrana predsednica opštine Eržebet Celuška (DS) je povodom pravnih koraka koje je preduzeo SVM navela da je „većina svakako njihova“, budući da je od 25 odbornika 14 bilo prisutno na osporenoj konstitutivnoj sednici.  – Ovom konstitutivnom sednicom okonačana je duža dominacija jedne grupe – prokomentarisala je Celuška i navela da su sa SVM do poslednjeg trenutka pokušavali da se usaglase sa željom da se formira odgovarajuća koalicija „ali da to nije uspelo“.

Funkcioner SVM-a Karolj Pal, opet, ustvrdio je da je grupa stranaka i odbornika koja je formirala većiju još uoči izbora navela da imaju jedan cilj – da isključe SVM iz vlasti i da lokalni predstavnici DS-a nisu uvažili sporazum između predsednika DS-a i SVM-a o zajedničkom formiranju lokalne vlasti. – Saznali smo od pokrajinskog rukovodstva DS-a da će odbornici koji su se suprotstavili centralnoj odluci DS-a biti isključeni iz stranke, da će lokalna organizacija DS-a biti raspuštena i nanovo organizovana. Od pokrajinskog rukovodstva DS-a smo saznali i da u ovom ciklusu neće biti materijalne podrške opštini i to je najbolnije za nas, jer će onda život stati – prokomentarisao je Pal .

(Magyar Szo)