Skip to main content

DS, SVM, LSV, LDP, DSS, SPS… na vlasti u Subotici

Aktuelno 04. јул 2012.
2 min čitanja

Skupštinsku većinu u Subotici formiraće Demokratska stranke, Savez vojvođanskih Mađara, Liga socijaldemokrata Vojvodine, Liberalno demokratska partija, Demokratska stranka Srbije, koalicija SPS-PUPS-JS, Savez bačkih Bunjevaca i Bunjevačka stranka.

U Subotici je danas potpisan koalicioni sporazuma, ali se još ne zna ko će stupiti na najbitnije gradske funkcije.

Kao kandidat za gradonačelnika najčešće se navodi dosadašnji ministar za zaštitu životne sredine Oliver Dulić, ali će konačnu odluku u narednih nekoliko dana doneti članovi Gradskog odbora DS.

„Oliver Dulić je i dalje najozbiljniji kandidat DS za gradonačelnika, ali nam u svakom slučaju u narednih nekoliko dana predstoje razgovori sa partnerima o svim važnim kadrovskim rešenjima“, rekao je predsednik GO DS Modest Dulić.

On je istakao da je ta široka koalicija rezultat političkog sazrevanja i da će njome biti omogućeno usvajanje i najtežih odluka.

„Drago mi je što smo posle dva meseca uspeli da se dogovorimo i sa onima sa kojima smo imali korektnu saradnju i sa onima sa kojima smo u prošlosti imali dosta političkih trzavica. Politička stabilnost koju će doneti nova koalicija garancija je razvoja grada“, ocenio je Dulić.

Novo Gradsko veće biće sastavljeno od 11 članova. Gradonačelnik, zamenik gradonačelnika i još dva člana biće iz koalicije okupljene oko DS, dok će tri člana u novu gradsku vladu dati SVM.

Kako je najavio predsednik gradskog odbora SVM Jene Maglai ta partija će dati predsednika gradske skupštine, a postoji mogućnost da to bude žena.

„Ne bi bilo ozbiljno da unapred razotkrijem sve detalje, jer će konačnu reč dati glavni odbor stranke sutra tokom večeri“, rekao je Maglai.

Upitan šta se promenilo kada je SVM suprotno dosadašnjim stavovima pristao na ovako široku koaliciju Maglai je rekao da bi SVM više voleo manju koaliciju, ali da je ova rezultat racionalnog sagledavanja političkih okolnosti.

„Mi i dalje mislimo da bi manja koalicija bila efikasnija, predsedništvo je prihvatilo odluku o ovakvoj koaliciji i ubeđen sam da će ona raditi u interesu građana“, rekao je Maglai.

(Beta)