Skip to main content

‘Noćni vukovi’ bliski Putinu krenuli u vožnju iz Moskve ka Berlinu

Planeta 29. апр 2023.
< 1 min čitanja

Pripadnici "Noćnih vukova" učestvovali su i na skupovima "podrške Rusiji" širom Balkana

Stotine bajkera bliskih Kremlju pod zastavom moto kluba „Noćni vukovi“ izašlo je 29. aprila na ulice Moskve na „patriotski“ skup „širom Evrope“.

Vožnja bajkera, na čelu sa osnivačem i vođom kluba Aleksandrom Zaldastanovim, poznatim pod imenom „Hirurg“, završava se, prema planu, u Berlinu 9. maja.

Nekoliko učesnika mitinga mahalo je ruskim i sovjetskim zastavama. Neki su imali slovo „Z“ na motociklima – simbol ruske invazije na Ukrajinu pokrenute u februaru 2022.

Na skupu nazvanom „Putevi pobede“, usvojen je tradicionalni slogan ruske ofanzive u Ukrajini: „Ne izneverimo svoje“.

Prema rečima organizatora, bajkeri planiraju da do 1. maja stignu do grada Volgograda, nekadašnjeg Staljingrada, mesta krvave bitke između sovjetskih i nemačkih nacističkih trupa koja je označila prekretnicu u Drugom svetskom ratu.

Bajkeri će nastaviti put ka regionu Donbasa na istoku Ukrajine, poprištu teških borbi, gde će, kako navode, podeliti humanitarnu pomoć civilima i ruskim vojnicima.

„Stanovnici Donbasa i mi, mi smo isti narod“, rekao je 34-godišnji Artiom za AFP.

Zaldastanov, koji sebe opisuje kao prijatelja ruskog predsednika Vladimira Putina, nalazi se pod zapadnim sankcijama zbog podrške ruskoj aneksiji Krima 2014. godine i ruskoj ofanzivi u Ukrajini.

Zadostanovu je Putin dao medalju za ulogu koju su bajkeri odigrali na Krimu 2014.

Bajkerski klub Noćni vukovi, koji ima bliske veze s predsjednikom Vladimirom Putinom, navodno ima više od 5.000 članova širom Rusije i ogranke u nekoliko drugih zemalja, uključujući Bugarsku.

U maju 2015. zabranjen mu je ulazak u Poljsku, gde je želeo da organizuje „motociklistički pobednički skup“ širom Evrope. Zabrana je izazvala negodovanje zvaničnika ruske diplomatije.

Pripadnici „Noćnih vukova“ učestvovali su i na skupovima „podrške Rusiji“ širom Balkana.

(Radio Slobodna Evropa/agencije, foto: Pixabay)