Skip to main content

Preuzimanje nadležnosti počinje od Fruške gore

Autonomija 17. феб 2010.
2 min čitanja

Šandor EgerešiVojvođanski parlament danas bi trebalo da donese prve odluke kojima Pokrajina, u skladu s novim Zakonom o nadležnostima APV, preuzima osnivačka prava nad upravljanjem Nacionalnim parkom „Fruška gora“. Naime, na dnevnom redu prve ovogodišnje sesije Skupštine APV naći će se odluka o osnivanju Javnog preduzeća „Fruška gora“, kao i odluka o osnivanju Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode.
Poslanici će se danas izjašnjavati i o odluci o osnivanju Fonda „Evropski poslovi“, nakon čega će biti ugašena Pokrajinska kancelarija za evropske poslove. Po saznanjima „Dnevnika“, na čelu Upravnog odbora novog fonda, po funkciji, biće predsednik Skupštine APV Šandor Egereši, a za njegovog zamenika, takođe po funkciji, biće predložen pokrajinski sekretar za regionalnu i međunarodnu saradnju Boris Barjaktarović. Takođe, nezavnično saznajemo da je za direktora ovog fonda viđen aktuelni direktor KEP-a Predrag Novikov, ali se o njegovom postavljenju neće izjašnjavati Skupština već Vlada APV.
Na dnevnom redu, kao što smo već najavili, biće i odluka o razrešenju Mihajla Brkića s mesta direktora Fonda za razvoj Vojvodine, koji je podneo ostavku na tu funkciju zbog odlaska za ambasadora Srbije u Kuvajtu. Poslanici će se izjašnjavati i o izboru novog direktora Fonda, a za tu poziciju kandidovana je Snežana Repac, dosadašnja direktorka novosadskog komunalnog preduzeća „Gradsko zelenilo“.
Na današnjoj sednici, s prilično obimnim dnevnim redom od čak 23 tačke, inače dominaraju odluke kadrovskog karaktera. Tako će se poslanici izjašnjavati i o izboru direktora JP „Vode Vojvodine“, a kandidat je dosadašnji vršilac dužnosti direktora tog preduzeća Atila Salvai. Očekuju se i odluke o razrešenju direktora „Dnevnik holdinga“ Save Dobranića, koga bi na tom mestu trebalo da zameni Jasmina Mašulović, kao i o predlogu za novi sastav Skupštine „Dnevnik holdinga“, za čijeg predsednika je predložen novinar Ivan Benašić. Pokrajinski poslanici izjašnjavaće se i o kadrovskim promenama u Upravnom odboru Srpskog narodnog pozorišta, te Upravnom i Nadzornom odboru Zavoda za ravnopravnost polova, kao i u Nadzornom odboru Fonda za razvoj neprofitnog sektora.
Za dnevni red današnje sednice predložena je i strategija o razvoju turizma Vojvodine, te izmena odluke o osnivanju Zavoda vojvođanskih Rumuna i dopuna statuta Pedagoškog zavoda. A pokrajinski parlament izjašnjavaće se i o predlogu za angažovanje revizora za završni račun budžeta APV za 2009. godinu.

(Dnevnik)