Skip to main content

Izvještaj: Rusija uzela najmanje 6.000 ukrajinske djece za preodgoj

Planeta 14. феб 2023.
< 1 min čitanja

Istraživači Univerziteta Yale identificirali su najmanje 43 kampa i drugih vrsta objekata u kojima se drže ukrajinska djeca

Rusija drži najmanje 6.000 ukrajinske djece, a vjerovatno i mnogo više, na lokacijama na Krimu pod ruskom kontrolom i u Rusiji, čemu je primarna svrha “politički preodgoj”, navodi se u izvještaju objavljenom u utorak iza kojeg stoji SAD.

U izvještaju se navodi da su istraživači Univerziteta Yale identificirali najmanje 43 kampa i drugih vrsta objekata u kojima se drže ukrajinska djeca, a koji su dio “sistemske mreže velikih razmjera” kojima upravlja Moskva od početka invazije na Ukrajinu u februaru 2022, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Među djecom su ona koja imaju roditelje ili jasnu brigu, ona koju Rusija smatra za siročad, djecu koja su bila pod brigom ukrajinskih državnih institucija prije invazije i onu čija je briga nejasna ili neizvjesna zbog rata, navodi se.

“Čini se da je primarna svrha kampova koje smo identificirali politički preodgoj”, rekao je Nathaniel Raymond, jedan od istraživača na brifingu za novinare.

Neka su djeca provedena kroz sistem i usvojena od ruskih porodica ili su preseljena udomiteljima u Rusiji, navodi se.

Najmlađe dijete zabilježeno u ruskom programu imalo je samo četiri mjeseca, a neki kampovi su davali i vojnu obuku djeci od 14 godina, rekao je Raymond, dodajući da nisu pronađeni dokazi da su ta djeca kasnije bila angažirana u borbi.

Reuters nije uspio odmah dobiti komentar od ruskih zvaničnika.

(Al Jazeera, Foto: Beta-AP)