Skip to main content

Poslanici LSV nisu bili na Nikolićevom polaganju zakletve

Vojvodina 01. јун 2012.
2 min čitanja

Poslanici „Preokreta“ i Lige socijaldemokrata Vojvodine Miljenko Dereta i Aleksandara Jerkov izjavili su veceras da je govor predsednika Srbije Tomislava Nikolića u parlamentu bio stranački, dok je Dijana Vukomanović iz SPS-a ocenila neprimerenim okupljanje pristalica SNS ispred Skupštine.

Poslanik Srpske napredne stranke Nebojša Stefanović je, međutim, ocenio da je Nikolić već pokazao da je predsednik svih građana, a ne političke partije i dodao da su se pristalice naprednjaka okupile na poziv SNS, da pozdrave predsednika.

Jerkov je, u emisijhi RTS-a, objasnila da poslanici LSV nisu prisustvovali sednici na kojoj je Nikolić položio zakletvu jer ta stranka smatra da on prvo pred građanima mora da se ogradi od ranije politike (SRS), odrekne „titule četničkog vojvode“ i pruži odgovore o izbornoj krađi i o svom obrazovanju.

„Sarađivaćemo sa njim kao poslanici sa predsednikom i nismo perkršili nijedan zakon ili pravilo time što nismo došli. Zaista ne smatramo da je svetli trenutak u kome Nikolić postaje predsednik i to smo na ovaj način pokazali“, navela je ona.

Jerkov je ocenila da se Nikolić ponašao kao neko ko drži stranački govor, sa čime je saglasan i Dereta, koji je rekao da Nikolićev govor nije bio adekvatan jer je izražavao partijski program, a ne program predsednika države.

Dereta je kazao da se zna da se u takvim situacijama daju izjave koje govore o jednoj opštoj atmosferi koja će se negovati u društvu, i ocenio da je ono što je Nikolić govorio predstavljalo stranku čiji je do nedavno bio predsednik.

Vukomanovićeva je okupljanje naprednjaka nazvala ozbiljnim političkim gafom, ocenivši da nije na simpatizerima SNS da nekoga isprate aplauzima, a nekog zvižducima na dan konstituisanja najvažnije institucije – paralamenta.

Čovek koji se odrekao predsedničke funkcije u stranci ispred Skupštine Srbije je doveo značajan broj pristalica SNS koji su skandirali, rekla je ona ocinivši da je to bio stranački miting.

Poslanik Stefanović je kazao da pristalice SNS nije doveo Nikolić, već SNS i da su oni tamo došli samo da pozdrave predsednika Srbije.

„Imamo pravo da pozovemo ljude da ga pozdrave i to je ono što su učinili“, naveo je on i izrazio žaljenje što pojedini poslanici, kako je rekao, nisu shvatili da je pobeda Nikolića na predsedničkim izborima dobra za Srbiju.

(Tanjug)