Skip to main content

Trgovina ljudima: Nakon hapšenja Andrewa Tatea, Rumunija raskrinkava ‘metod ljubavnika’

Planeta 05. јан 2023.
6 min čitanja

Hapšenje influensera Andrewa Tatea, lica s plakata za „toksičnu muškost“, nakon pretresa njegove luksuzne vile u blizini Bukurešta, u fokus je stavila stalnu prijetnju trgovine ljudima u Rumuniji, ali i šire.

Istražioci tvrde da su četiri osumnjičena, navodno 36-godišnji Tate, njegov brat Tristan i dvije Rumunke, osnovali kriminalnu grupu za trgovinu licima u Rumuniji i drugim zemljama, uključujući Sjedinjene Države i Veliku Britaniju, piše redakcija Radija Slobodna Evropa (RSE) na engleskom jeziku. Navodna krivična djela uključuju i silovanje.

Bivši kickbokser sa državljanstvom Velike Britanije a rodom iz Sjedinjenih Američkih Država Tate, izgradio je online brend vrijedan milione dolara na temeljima muškosti, mizoginije i „stvaranja bogatstva“. Nakon hapšenja, sud u Bukureštu odredio je jednomjesečni istražni pritvor za osumnjičene.

Problemi trgovine ljudima i seks trefikinga u Rumuniji vjerovatno neće nestati preko noći. Mada su brojevi krijumčarenih osoba opali nakon uspostavljanja nacionalne agencije za borbu protiv krijumčarenja ljudi, vlasti i dalje registruju oko 30 novih žrtava svakog mjeseca.

U avgustu 2022. je američki State Department pripisao zasluge rumunskoj vladi za „značajne napore“, ali je upozorio da još uvijek „ne ispunjava u potpunosti minimalne standarde za eliminaciju trgovine ljudima“.

Rumunska policija tvrdi da je Tateova mreža hvatala u zamku britanske državljanke koristeći „metodu ljubavnika“, u kojoj se počinitelji udvaraju žrtvama s izgledima za ljubavnu vezu sve dok ne budu prisiljene na situacije u kojima bivaju zlostavljane ili upadaju u ropstvo.

Rumunski servis Radija Slobodna Evropa istražio je službene podatke i sudska svjedočenja rumunskih žrtava trgovine ljudima kako bi identifikovao nekoliko arhetipova krijumčara ljudima. Korišteni su pseudonimi za žene kako bi se zaštitio njihov identitet.

Predator na internetu

Andrea je rođena u siromašnoj porodici i odrastala u provinciji Alba, u istorijskoj regiji Rumunije, Transilvaniji. Napustila je školu u drugom razredu i ubrzo nakon toga ostavljena je na staranje majčinim roditeljima, kada su se razišli njeni roditelji i oboje krenuli za boljim životnim prilikama u inostranstvo.

Godinama kasnije, kao 20-godišnjakinja, očajnički je tragala za poslom kod kuće prije nego što je otputovala u Veliku Britaniju u nadi da će raditi u fabrici čokolade, ali je završila kao prostitutka.

Svjedočila je na sudu da je njen vodič u mračni svijet krijumčarenja ljudima bio čovjek po imenu Sebastian Z. „Sreli“ su se na Facebooku u decembru 2020. Nakon svega nekoliko razgovora ona je rekla da je Sebastian izrazio želju da je oženi. Ali pod jednim uslovom: Morala bi da otputuje u Britaniju, gdje bi joj on pomogao da pronađe posao.

Sudski psiholog koji je pregledao Andreu identifikovao je njenu naročitu slabost kao 18-godišnjakinju s malo životnog iskustva ili obrazovanja. Ona nije imala predznanja iz matematike i slabo je čitala.

Sebastian ju je uvjerio da je voli i da izuzetno poštuje žene, rekla je, te da će je učiniti sretnom i zaštiti je.

Tako je ona u januaru 2020. otputovala u Veliku Britaniju a da to nije rekla nikome iz svoje porodice. Imala je malo jedva nešto više od odjeće na sebi i mobilni telefon dok je putovala autobusom do Birminghama, zatim do Wolverhamptona, gdje su njen „momak“ i njegov prijatelj sa suprugom iznajmljivali kuću. Ubrzo potom je primorana da se počne baviti prostitucijom kako ne bi završila na ulici.

Sebastian je za nju kreirao online nadimak, rekla je Andrea, i „mušterije bi počele da dolaze oko 11 sati uveče pa sve do tri sata ujutru“.

Nakon dva mjeseca, uspjela je da se vrati u Rumunija pošto joj se razbolio jedan član porodice. „On mi je rekao ako kažem policiji ili bilo kome da će doći i ubiti me nožem“, svjedočila je. Ali našla je hrabrosti da kaže to svojoj baki koja je odmah obavijestila policiju.

Sebastian Z. i drugi otmičari na kraju su osuđeni na do četiri godine zatvora.

Rumunska nacionalna agencija za borbu protiv trgovine ljudima kaže da je gotovo jedna četvrtina svih osoba koje su prijavile da su bile krijumčarene vrbovane na ovaj način.

‘Ljubavnik’

Nakon Tateovog hapšenja 19-godišnja kćerka bivšeg rumunskog poslanika javno je optužila njegovu grupu da su od njene 16. godine pokušavali namamiti nju i njene školske drugarice, „prilično sugestivnim“ telefonskim porukama.

Daria Gusa rekla je da ju je Tate „zamolio da izađem s njim“ i primijenio sličnu strategiju s drugim djevojkama ili mladim ženama u područjima Ilfov ili Prahova u blizini njegove kuće.

„U suštini, to je bila metoda ‘ljubavnika'“, rekla je lokalnim medijima.

Nije bila usamljena među Rumunkama.

Marija je u martu 2020. započela romantičnu vezu sa čovjekom koji će postati njen mučitelj. Ona je mislila da je u pitanju ljubav, i preselila se kod njega u okrug Giurgiu, u blizini bugarske granice, kasnije je svjedočila, nakon što joj je on obećao da će joj skinuti zvijezde s neba i zakleo se da će je oženiti.

Dva mjeseca kasnije, u maju 2021. u automobilu prijatelja stigla je u njemački grad Nuremberg, gdje je očekivala da će biti domaćica dok njen vjerenik radi na gradilištu. Ubrzo je otkrila da je prevarena.

„Boravila sam u stanu sa dvojicom kolega mog momka“, rekla je. „Jedan mi je rekao da odem da radim u Puff“, što je ime lokalnog bordela. „To sam i uradila“, rekla je.

Radila je svaku noć. A „momak“ bi došao po nju u ranim jutarnjim satima i uzimao joj sve što je zaradila. Često su se svađali, „a svađe su uglavnom završavale tučom“.

Jedne noći, kada je odbila da primi klijente, on je došao po nju i odveo je kući, „gdje me je udarao i tukao dok se nisam onesvijestila“.

Nekoliko mjeseci po dolasku, propao je njen prvi pokušaj bijega. Naredni pokušaj je bio uspješan pošto je, zaradom od jedne večeri, kupila kartu za minibus do Rumunije. Ali druga žena je to saznala i rekla njenom krijumčaru, koji je ubrzo došao do kuće njene majke u Rumuniji. Njih dvoje su se pomirili.

Za nekoliko mjeseci, pristala je da se vrati u Njemačku i radi kao prostitutka. S vremenom će saznati da je njen „momak“ oženjen drugom ženom koja se takođe prostituiše u Njemačkoj.

Istražioci su zaključili da je Marija bila emocionalno zavisna o svom zlostavljaču i da je iskreno vjerovala njegovim obećanjima o „ljubavi i zaštiti“. Takođe, vjeruju da je „dečko“ plaćao Marijinoj majci. Tokom njegovog kaznenog progona i eventualne osude u vezi s trgovinom drugim ženama, Marija je nastavila s pokušajima da ga zaštititi od pravde.

Poznanik ili rođak

Diana je bila mlada žena s mentalnim poteškoćama, uključujući medicinsku dijagnozu bipolarnog afektivnog poremećaja. 2015. godine imala je 22 godine i živjela je u očajničkom siromaštvu u glavnom gradu okruga Prahova, Ploestiju.

Osoba osuđivana za podvođenje u Grčkoj nekako je saznala za njenu situaciju i došla do nje preko ujaka. Nedavno je izgubila ličnu kartu i uskoro joj je ujak, novcem koji je dobio od makroa, pomogao da dobije novu. Takođe joj je kupio odjeću i, na kraju, željenu avionsku kartu za Ujedinjeno Kraljevstvo.

Nakon što je u avgustu 2015. stigla u Liverpool, Dianu su u na aerodromu pokupila dva muškarca i odvezla je u škotski grad Glasgow. Odmah su joj oduzeti dokumenti i rečeno joj je da je sada prostitutka. Regrutovali su njene klijente putem specijalizovanih web stranica. Često je dobijala batine jer se opirala njihovim instrukcijama.

Do oktobra 2015. Diana je skupila hrabrosti i energije za bijeg. Zaustavila je prvi automobil koji je prošao i plačući rekla vozaču koji je pozvao policiju. Škotske vlasti otvorile su krivični slučaj koji je u međuvremenu preuzela rumunska Direkcija za istragu organizovanog kriminala i terorizma (DIICOT).

Ucjenjivač

Kad je Elena upoznala svog zlostavljača, još nije imala 17 godina. Bilo je to početkom 2020. i tinejdžerica je imala užasno napet odnos s roditeljima zbog čega je bila odlučna u namjeri da pobjegne od kuće. Tada ju je prijateljica upoznala s muškarcem kojeg je jedne večeri, oko ponoći, srela na piću na benzinskoj pumpu u svom rodnom gradu.

„Počela sam izlaziti s njim, razgovarati na telefon, skrivala sam te stvari od roditelja, uključujući činjenicu da ima malo dijete“, rekla je kasnije istražiocima. „Kad smo se prvi put sreli, rekla sam mu da imam 16 i po godina, to je nešto što je on oduvijek znao.“

U jednom je trenutku pristala da je snima tokom seksa.

Elena je kasnije pobjegla iz roditeljske kuće i preselila se kod njega. Njeni roditelji su često kontaktirali policiju neuspješno pokušavajući da kćerku vrate kući.

Muškarčeva namjera navodno je bila da odvede Elenu u Njemačku, kako bi tamo postala prostitutka, čini se, ali njena mlada dob spriječila ju je da ode bez dopuštenja roditelja. Eksplicitne slike Elene iz videa podijelio je poznanicima, pa čak i članovima njene porodice u pokušaju da ih prinudi da mu pomognu. Desetine ljudi na kraju je dobilo njene slike na WhatsAppu ili Facebooku.

Na kraju se Elena vratila roditeljima.

„Nakon što sam za taj snimak saznala od svojih rođaka, ubrzo sam saznala da kruži svim društvenim mrežama i svi su mogli da ga vide, zbog čega sam pozvala policiju“, rekla je njena majka vlastima.

Međutim njeni roditelji kažu da ju je to iskustvo obilježilo za cijeli život, uključujući i to što je postala povučena i u stanju stalne depresije da pokuša samoubistvo, koje je izbjegnuto samo zato što je prijatelj intervenisao da je spasi.

Ionut Benea (RSE, ilustracija: Pixabay)