Skip to main content

Predsednica priznala da SPS koči statut

Autonomija 08. окт 2009.
3 min čitanja

sdjdejanovic.jpgU Narodnoj skupštini juče niko od najviših zvaničnika nije mogao precizno da kaže kada će se predlog zakona o prenosu nadležnosti na pokrajinske organe naći pred poslanicima. Predsednica parlamenta Slavica Đukić-Dejanović ponovila je novinarima da “informacije koje ima jesu da su ministarstva privela kraju predlog nacrta za svoje resore i da će se ove ili sledeće nedelje taj zakon naći na sednici Vlade”.
– Očekujem da ga Vlada odmah posle toga pošalje parlamentu i onda će zakonski predlog konačno biti u proceduri – objasnila je predsednica.
Na pitanje da li su uvažene primedbe koje je na zakon i statut imao SPS, Slavica Đukić-Dejanović je odgovorila da “u ovom trenutku niko ne može to da kaže, jer ne znamo sadržinu teksta, budući da su resorna ministarstva radila predloge iz svoje nadležnosti”.
– Verovatno će Vlada sve to usaglasiti i usvojiti kao jedinstven tekst. Onda ćemo moći i o tome da pričamo. Socijalistička partija Srbije jeste imala određene primedbe i uverena sam, da su one uvažene ranije, da bismo već danas imali statut – priznala je predsednica parlamenta, izražavajući nadu da će zakon o nadležnostima do kraja oktobra ipak stići u Skupštinu.
Prema neformalnim informacijama koje ima Liga socijaldemokrata Vojvodine, izrada zakona o nadležnostima Pokrajine je stvarno u završnoj fazi. Međutim, kako je upozorila portparolka LSV-a i narodna poslanica Aleksandra Jerkov, osnovni problem jeste u tome što za Ligu nikakve priče o tome da je tekst zakona usaglašen između Izvršenog veća i Vlade Srbije nisu validne i nisu istinite dok Izvršno veće na svojoj sednici ne bude zauzelo zvaničan stav.
– Izvršno veće APV, međutim, ni na jednoj sednici nije raspravljalo o tekstu zakona, tako da, ako neko smatra da unutarstranački dogovori predstavljaju usklađivanje mišljenja između Vlade Srbije i PIV-a, grdno se vara. To, prosto, nije moguće jer se ne radi ni o kakvoj unutarstranačkoj već o državnoj stvari. Što se tiče Lige, naš stav o eventualnoj promeni teksta statuta ostaje isti: LSV u Skupštini Vojvodini neće učestvovati ni u kakvoj ponovljenoj raspravi. Poslanici koji sede u vojvođanskom parlamentu nisu ni maloumni, niti su đaci ponavljači pa da neko treba da im govori šta da rade. Oni su legitimno izabrani predstavnici dva miliona građana Vojvodine i LSV smatra da je poniženje tih građana koji su za njih glasali na izborima uopšte insistiranje na nekakvom ponovljenom glasanju o tekstu statuta – izričita je Aleksandra Jerkov.
Ona je još upozorila na to da “pregovori ne teku formalnim tokom”, navodeći da sekretari iz Demokratske stranke pregovaraju s ministrima iz DS-a. Upravo zbog toga što je „sve postalo unutarstranačka stvar”, navodi Aleksandra Jerkov, „ni LSV ni drugi koalicioni partneri nemaju formalne informacije o tome”. Međutim, šefica poslaničkog kluba ZES-a Nada Kolundžija ne slaže se s ocenama Lige i za “Dnevnik” napominje da statut i prateći zakon “nisu bili unutarstranačko pitanje, niti smeju to biti”.
– To ne sme da bude ne samo unutarstranačko nego čak ni međustranačko pitanje – upozorava Nada Kolundžija za “Dnevnik”. – To je pitanje poštovanja Ustava. Jer, autonomija Vojvodine je ustavna kategorija i za sve bi trebalo da bude važno da se nadležnosti Pokrajine utvrde u skladu s Ustavom.
Istovremeno, Nada Kolundžija tvrdi da nije tačno da se vode razgovori samo na nivou sekretara i ministara iz DS-a.
– Razgovori se vode između predstavnika Izvršnog veća Vojvodine i Vlade Srbije, dakle između dve nadležne institucije koje treba da usaglase koje su to nadležnosti koje s nivoa Republike prelaze na nivo Pokrajine – obrazložila je sagovornica „Dnevnika”.
Povodom dileme o tome kada će zakon o nadležnostima stići u Skupštinu, Nada Kolundžija kaže da “ima dosta nagađanja i zato nije zahvalno tako nešto prognozirati”. Ona je ipak dodala da ima “informacije da su ministarstva usaglasila šta će biti u nadležnosti Vojvodine”.
– Ustav Srbije je polazna osnova autonomije Vojvodine, ali je najviši pravni akt i osnov njenog ograničenja. Niko od članica vladajuće koalicije ne protivi se rešenjima sadržanim u statutu i zakonu o prenosu nadležnosti, a koja su u skladu s Ustavom. A različita stanovišta o tome kolika ograničenja najviši pravni akt postavlja autonomiji Vojvodine nisu razlog za podele ni unutra DS-a, niti unutar vladajuće koalicije – tvrdi Nada Kolundžija.
(Dnevnik)