Skip to main content

DS: Režim čuva murale sa likom ratnog zločinca umesto da čuva decu kojoj treba zaštita

Info 20. нов 2021.
< 1 min čitanja

Demokratska stranka (DS) ocenila je danas da su deca u Srbiji „izneverena“ jer kako su naveli, režim Aleksandra Vučića čuva murale sa likom osuđenih ratnih zločinaca umesto da čuva decu kojoj je neophodna zaštita.

U saopštenju povodom 20. novembra, Međunarodnog dana deteta, DS je upitala „koliko dece je danas izloženo nasilju u rijaliti Srbiji i koliko dece je politički zloupotrebljeno od strane SNS-a u cilju podizanja rejtinga Aleksandru Vučiću“.

„Posebno je mučno sećanje na to da je jedno dete sa majkom ubijeno ispred Centra za socijalni rad, ustanove koja bi trebalo da bude prva linija odbrane sve dece“, naveli su iz Demokratske stranke.

Svetski dan deteta proglašen je 20. novembra 1954. u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija a pet godina kasnije usvojena je i Deklaracija o pravima deteta.

Generalna skupština UN usvojila je 20. novembra 1989. godine Konvenciju o pravima deteta, prvi međunarodni dokument u oblasti ljudskih prava koji se posebno bavi decom.

Osnovni principi tog dokumenta su pravo na život, opstanak i razvoj, najbolji interes deteta, pravo na participaciju kao i pravo na nediskriminaciju.

(Beta)