Skip to main content

‘Pazi, snajper’ – postavka koja pokazuje šta se dešava kad mržnja obuzme samožive političare

Autonomija 19. нов 2021.
2 min čitanja

Izložba pod nazivom “Pazi, snajper!”, koja obrađuje svakodnevicu u toku opsade Sarajeva, otvorena je juče u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine u Sarajevu.

Izložba je otvorena u znak sećanja na sedmogodišnjeg Nermina Divovića koji je ubijen u “Snajperskoj aleji” u Sarajevu 18. novembra 1994.

“Snajperska aleja” je neformalni naziv za zonu oko ulice Zmaja od Bosne i Bulevara Meše Selimovića, zloglasnu po tome što je, tokom opsade Sarajeva, bila konstantno izložena snajperskoj vatri.

Jedan od autora izložbe, Pol Lou, britanski ratni fotoreporter koji je izveštavao iz ratnog Sarajeva, rekao je da je ova izložba produkt istraživanja koje je trajalo duže od godinu dana.

Istraživanje se, kažu Lou, zasnivalo na haškim dokumentima koji su govorili o snajperskim napadima u Sarajevu preko kojih su autori izložbe stekli uvid u strategije i taktike profesionalnih snajperista.

“Centralni deo izložbe je trodimenionalni model ‘Aleje snajpera’, a naročito simbolično je to što je postavljen u Historijskom muzeju, jer je područje oko muzeja bilo epicentar snajperskih napada”, rekao je Pol Lou na otvaranju izložbe.

Izložbi je prisustvovao i jedan od očevidaca ubistva malog Nermina, UN-ov oficir Trevor Gibson. On je Historijskom muzeju simbolično donirao unifomu koju je nosio tog dana kada je dečak ubijen, a pored njegove uniforme je izložen i džemper koji je nosio sedmogodišnji Nermin dana kada je ubijen.

“Ova postavka skreće pažnju na ono što se dešava kad mržnja obuzme samožive političare”, podvukao je Gibson.

Osim fotografija, ova multimedijalna izložba se sastoji iz arhivskog materijala Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, snimaka svedočenja onih koji su živeli u Sarajevu od 1992. do 1995., kao i novinara koji su izveštavali iz opsade.

Izložba “Pazi, snajper” deo je BIRN-ovog programa Balkanska tranziciona pravda, a podržali su je i Centar za istraživanje fotografije i arhiva, Univerziteta umetnosti u Londonu i Fondacija VII.

Posetioci će izložbu moći da pogledaju do proleća iduće godine u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine.

Nataša Ivaneža (Autonomija)

Tekst je objavljen uz podršku regionalnog projekta jačanja mehanizama tranzicione pravde koji finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, a sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP). Sadržaj teksta je isključivo odgovornost portala Autonomija i ne odražava nužno stavove Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) ili Vlade Ujedinjenog kraljevstva.