Skip to main content

Građanska Vojvodina: Zaustavite političke igre oko vojvođanskog statuta, ne ponižavajte građane Vojvodine!

Autonomija 24. јун 2009.
2 min čitanja

Ko će nositi vojvođansku zastavu?Inicijativa vojvođanskih nevladinih organizacija “Građanska Vojvodina” smatra da beogradska vlast pod hitno mora da obustavi “političke igre” oko Vojvodine i vojvođanskog statuta, jer ovakvo licemerno, antiustavno i bahato ophođenje prema Vojvodini, njenim građanima i, uopšte, prema decentralizaciji Srbije može produkovati ozbiljnu političku krizu. “Građanska Vojvodina” se oštro protivi najavama da će vojvođanski statut biti vraćen u pokrajinsku skupštinu na tzv. doradu, jer to predstavlja elementarno kršenje političkih prava Vojvođana i dodatno poniženje vojvođanskih institucija. Zahtevamo da se po hitnom postupku u republičkom parlamentu izglasa predloženi Statut Vojvodine i prateći zakon o nadležnostima, bez daljeg odlaganja.
“Građanska Vojvodina” protestuje, ali i izražava čuđenje zbog toga što su predstavnici centralne vlasti, kao i političke partije koje se javno zalažu za evropske integracije i decentralizaciju Srbije, u slučaju vojvođanskog pitanja, posustali pod pritiskom nacionalističkog, antievropskog i, u dobroj meri, anticivilizacijskog političkog i “intelektualnog” sloja u Srbiji koji čini sve što je u njegovoj moći da zaustavi razvoj Srbije, održi stanje pune političke i društvene konfuzije, sto je pogodno tle za ekstremizme svih vrsta. To je isti onaj sloj čija je politika Srbiju, ali i njene susede, veoma mnogo koštala u proteklih dvadesetak godina.
“Građanska Vojvodina” podseća da su građani Vojvodine na referendumu rekli veliko NE važećem srbijanskom Ustavu, koji je Vojvodinu sveo na budžetski trošak koji se može ukinuti po potrebi. Podsećamo i na to da je predloženi Statut Vojvodine daleko od želja i političkih, ekonomskih i kulturnih potreba Vojvođana, kao i modela modernih evropskih regija. Podsećamo i na to da je Evropski parlament oktobra 2005. godine izglasao rezoluciju kojom je pozvao Srbiju da Vojvodini vrati autonomiju kakvu je pokrajina imala do 1990. godine.
Ako centralna patriokratska vlast ne pristane ni na ovaj “minimum minimuma” koji nudi predloženi statut, onda nam ne preostaje ništa drugo nego da svoje zahteve zaoštrimo i proširimo, jer ne pristajemo da se Vojvodina svodi na “plen”, koji se može beskonačno dugo iskorištavati!
(Saopštenje Građanske Vojvodine)
Inicijativu nevladinih organizacija Vojvodine „Građanska Vojvodina“ čine:
Nezavisno društvo novinara Vojvodine
Centar za regionalizam, Novi Sad
Centar za razvoj civilnog društva, Zrenjanin
Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Novi Sad
Građanska akcija, Pančevo
Otvoreni licej, Sombor
Građanski fond Panonija, Novi Sad
Zelena mreža Vojvodine, Novi Sad