Skip to main content

Arka: Borbe gusana – zlostavljanje životinja

Autonomija 25. феб 2012.
< 1 min čitanja

Društvo za zaštitu životinja Arka iz Novog Sada upozorilo je danas da se sutrašnjim tradicionalnim borbama gusana u mestu Mokrin kod Kikinde krše osnovna zakonska načela zaštite dobrobiti životinja, kao i da su organizovane borbe životinja u Srbiji zakonski zabranjene.

Arka je u saopštenju za javnost ocenila da se kreše načela Zakona o dobrobiti životinja, u kojem se navodi da je obaveza čoveka da brine o dobrobiti svake životinje

To udruženje je podsetilo da zakon obavezuje građane da poštuju životinje i brinu o dobrobiti životinja, čiji opstanak zavisi neposredno od ljudi.

Takođe, upozorila je Arka, državni organi su u okviru svoga delokruga obavezni da obezbede integralnu zaštitu dobrobiti životinja

“Zlostavljanje životinja predstavlja svako postupanje ili nepostupanje sa životinjama kojim se namerno ili iz nehata izaziva bol, patnja, strah stres, povrede”, navodi se u saopštenju za javnost.

Arka je podsetila i da je zabranjeno prisustvovati borbama životinja, kao i da svako fizičko lice za taj prekršaj može biti kažnjeno novčanom kaznom od 5.000 do 50.000. dinara.

Pravna lica koja snimaju, propagiraju i javno prikazuju borbe životinja mogu biti kažnjena za prekršaj novčanom kaznom od 100.000 do milion dinara, navodi s eu saopštenju za javnost.

(Beta)