Skip to main content

Dulić-Marković: Ima politike i van okrilja DS-a

Info 12. мај 2009.
3 min čitanja

ivanadulic.jpgPotpredsednica G17 plus i doskorašnja šefica pokrajinske stranačke organizacije izjavila je našem listu da će poslanici te stranke u Skupštini Vojvodine ove nedelje napustiti klub „Za evropsku Vojvodinu“ i formirati posebnu poslaničku grupu.
Ona je dodala da je ovaj potez G17 plus planiran odranije, te da je prvobitno namera bila da se on realizuje nakon usvajnja novog statuta APV, ali da su poslednji nesporazumi među koalicionim partnerima u Banovini u vezi s projekcijom rebalansa pokrajinskog budžeta tu odluku ubrzali.
– Ta naša razmišljanja nisu imala nikakve veze s eventualnim nezadovoljstvom saradnjom s DS-om, već smatramo da postoji potreba da direktnije istupamo s našim stavovima u Skupštini Vojvodine. Uostalom, to već tako funkcioniše i u republičkom parlamentu. Međutim, verujem da je i zbog aktuelnih neslaganja u projekciji reblansa pokrajinskog budžeta zaista sazrelo da G17 plus formira poseban poslanički klub i očekujem da će to biti završeno u toku ove nedelje – rekla je Ivana Dulić-Marković, koja je i potpredsednica Izvršnog veća Vojvodine gde vodi i Sekretarijat za regionalnu i međunarodnu saradnju.
Po njenim rečima, predviđeni rebalans budžeta ipak ukazuje i na „dublji nesporazum u koaliciji“, jer, kako je navela, praktično onemogućava bilo kakve aktivnosti sekretarijata koji su u nadležnosti njene stranke.
– Problem je u tome što su oba sekertarijata koje vodi G17 plus već dobili minimalne budžete kojima se pokrivaju samo neki osnovni programi. Svesna sam toga da moramo da smanjujemo budžete, ali u slučaju da takav predlog Sekretarijata za finansije bude konačno usvojen, biće stvarno besmisleno postojanje tih sekretarijata ako se sve svede na to da službenici u njima sede i primaju plate. Jer, izračunali smo da bi Sekretarijatu za regionalnu i međunarodnju saradnju, kad isplati već potpisane ugovore i plate, ostalo na raspolaganju samo osam miliona dinara, a Sekretarijatu za lokalnu samoupravu samo tri. To je za nas neprihvatljivo! – istakla je potpredsednica PIV-a.
Ona je kazala i da se na osnovu takvog predloga rebalansa moglo očekivati da se pokrene rasprava o rekonstrukciji PIV-a „ako neki sekretarijati već nisu potrebni“.
– Bilo bi razumnije da se napravi takva rekonstrukcija i drugačija preraspodela resora u okviru vladajuće koalicije, nego da tu glumimo fikuse – ocenila je Ivana Dulić-Marković.
Komentarišući primedbu pokrajinskog sekretara za finansije Jovice Đukića da do drastičnog smanjenja pokrajinske kase ne bi došlo da se, na primer, Mlađan Dinkić odrekao samo milijarde dinara u budžetu svog ministarstva u korist Vojvodine, ona je kazala da joj se čini da je „Đukić, izgleda, zaboravio da Dinkić odavno nije ministar finansija“.
– Ministarka finansija je iz Đukićeve stranke, a i premijer Mirko Cvetković izabran je na predlog DS-a, tako da je Đukićeva primedba potpuno besmislena – kaže naša sagovornica, i napominje da bi pokrajinski sekretar za finansije pre trebalo da objasni građanima na koji način će biti ispoštovan ustavni minimum od najmanje sedam procenata za APV iz republičkog budžeta, „o čemu je, navodno, postignut neki dogovor između pokrajinske i republičke vlasti“.
Potpredsednica G17 plus kazala je i da je nedavnu poruku potpredsednika DS-a Bojana Pajtića o mogućem objedinjavanju te dve stranke u budućnosti razumela „kao poziv da nastavimo zajedničke napore u sprovođenju unutrašnjih reformi u društvu i integracije Vojvodine i Srbije u Evropu“. Ona, naime, smatra da postoji prostor za delovanje G17 plus i u Srbiji i u Vojvodini, te navodi da bi bilo „teško objasniti ujedinjenje dveju stranaka od kojih jedna pripada grupaciji evropskih narodnih partija a druga socijalističkoj internacionali“. No, Ivana Dulić-Marković dodaje i da se, s druge strane, pokazalo da na političkoj sceni Srbije „ništa nije nemoguće“.
Od SPS-a sve već viđeno
Ivana Dulić-Marković očekuje da se vojvođanski statut i zakon o nadležnostima na dnevnom redu Skupštine Srbije nađu čim se okonča aktuelna rasprava u parlamentu, napominjući da je takav dogovor postignut. Ona je, povodom nedavne izjave lidera SPS-a Ivice Dačića da ta stranka neće podržati predloženi tekst statuta, ocenila da to pokazuje da o tom aktu ne postoji saglasnost između pokrajinskog i republičkog SPS-a. „A sve to uveliko liči na ono što smo od SPS-a već videli u ranijem periodu”, dodala je sagovornica „Dnevnika”.
Komentarišući inicijativu predsednika Srbije Borisa Tadića za ustavne promene koje bi, između ostalog, postavile okvir za regionalizaciju Srbije, a u svetlu činjenice da vladajuća koalicija ne uspeva da postigne konsenzus ni o definisanju pravnog okvira APV, ona je kazala da joj je drago što je „podržana inicijativa G17 plus da se otvori rasprava o regionalizaciji“. Ivana Dulić-Marković, međutim, ukazuje na to da to ne treba da bude glavna politička tema kojom će se Srbija baviti sledeće dve-tri godine. „To jeste važna tema, ali važno je i to da najpre sprovedemo u život ono što je već definisano”, istakla je potpredsednica PIV-a i G17 plus.
(Dnevnik)