Skip to main content

Opozicija: Ponašanje nekih predstavnika vlasti ispod svakog nivoa

Info 09. јул 2021.
2 min čitanja

Predsednik Pokreta slobodnih građana (PSG) Pavle Grbović izjavio je da je opozicija „iako u više kolona“ nastupila jedinstveno na današenjem međustranačkom dijalogu vlasti i opozicije o izbornim uslovima uz posredovanje evroparlamentaraca.

Grbović je rekao novinarima ispred Palate Srbija, u pauzi dijaloga, da opozicione stranke imaju identičan cilj u vezi sa sastankom, a različite modele za izlaz iz krize.

On je ocenio da će vlast pokušati da relativizuje probleme i loše stanje na koje ukazuju i stručne domaće i međunarodne institucije.

Grbović je napomenuo da je ponašanje nekih predstavnika vlasti u prvom delu sastanka „bilo ispod svakog nivoa“.

Sastanku, kojem predsedava predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, prisustvuju predstavnici vlasti i opozicije, kao i evroparlamentarci Tanja Fajon, Vladimir Bilčik i Knut Flekenštajn.

Na sastanku su predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić, predsednici Demokratske i Socijaldemokratske stranke Zoran Lutovac i Boris Tadić, kao i predstavnici Stranke slobode i pravde, Pokreta slobodnih građana i Zajedno za Srbiju.

Tu je i lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak kao i predstavnici Inicijative Ne davimo Beograd, Nove stranke, Stranke pravde i pomirenja i drugih.

Srpsku naprednu stranku predstavlja delegacija predvođena Vladimirom Orlićem, Sandrom Božić i Marijanom Rističevićem.

Samofalov (SDS): Atmosfera na prvom sastanku vlasti i opozicije uslovno-pristojna

Generalni sekretar Socijaldemokratske stranke (SDS) Konstantin Samofalov ocenio je danas da je atmosfera „uslovno-pristojna“ na prvom sastanku vlasti i opozicije uz posredovanje evroparlamentaraca o izbornim uslovima.

Samofalov je rekao novinarima ispred Palate Srbija da će se tek videti kako će biti u nastavku, kao i sutra.

On je kazao da je tokom prepodneva bilo samo uvodnih izlaganja učesnika skupa, a da su tu bili i predstavnici vlasti koji su se ponašali kao u Skupštini Srbije što je, kako je dodao, stvar kućnog vaspitanja.

Poslanik SDA Sandžaka Enis Imamović je rekao da je poslanička grupa „Ujedinjena dolina-SDA Sandžak“ jedina parlamentarna opoziciona stranka koja učestvuje u dijalogu.

Imamović je naveo da su oni „izrazili obazrivost“ u očekivanju od dijaloga imajući u vidu, kako je rekao, da je počeo dosta kasno.

On je rekao da se najviše primedbi odnosi na to da neće biti dovoljno vremena da se izađe sa rešenjima, koja bi potom trebalo da se implementiraju.

Aleksić: Vučić na međustranački dijalog poslao najgore

Potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić izjavio je danas da je sastav delegacije Srpske napredne stranke (SNS) u međustranačkom dijalogu o izbornim uslovima uz posredovanje EU „poruka predsednika Srbije Aleksandra Vučića Evropi, jer time pokazuje koliko uvažava predstavnike EU i koliko mu je stalo do poštovanja demokratskih načela i evropskih vrednosti“.

„Vučić je poslao najgori skupštinski šljam, koji je sinonim za sve suprotno u odnosu na načela evropski uređenih zemalja„, rekao je Aleksić za portal „Nova.rs“.

SNS u dijalogu predstavljaju poslanici Marijan Rističević, Sandra Božić i Vladimir Orlić, a Aleksić je ocenio da takav izbor vlasti neće promeniti pristup Narodne stranke.

„Što se nas tiče, mi ćemo se izboriti protiv ovog režima i protiv tog društvenog taloga. Predstavnici EU bi trebalo da se zamisle s kim razgovaraju, koga su podržavali svih ovih godina i da li će to nadalje da rade, pošto im na pregovore dođe Rističević. To je veliko poniženje, nadam se da će predstavnici EU biti za nijansu svesniji s kim razgovaraju i o kome je reč. Marijan Rističević je Aleksandar Vučić“, ocenio je Aleksić.

(Beta)