Skip to main content

SLOBODAN BUDAKOV: Republika ne zaslužuje lojalnost Pokrajine

Autonomija 02. апр 2009.
2 min čitanja

budakov.jpgNacrt zakona o utvrđivanju nadležnosti AP Vojvodine dokazuje da republičlka vlast ne zaslužuje lojalnost Pokrajine. Naime, građani Vojvodine su na referendumu odbili predloženi Ustav Repuzblike Srbije,ali su – preko svojih predstavnika – izrazili spremnost da ga poštuju. U skladu sa tim Skupština Vojvodine usvojila je Predlog novog Statuta kojim su ispoštovani okviri utvrđeni Ustavom.
Međutim, Nacrt zakona o nadležnostima Vojvodine – suprotno tome – odstupa od Ustava.
Prvo, on nije sačinjen do kraja 2008. godine, tj. u roku koji je Ustavom načelno utvrđen
Drugo, Ustav kaže da „…autonomne pokrajine u skladu sa Ustavom, uređuju nadležnost, izbor, organizaciju i rad organa i službi koje osnivaju…“Suprotno toj odredbi Ustava, a i samom naslovu Nacrta zakona, on ne govori o nadležnostima nego o ovlašćenjima Pokrajine. A to nije isto!
Treće, Ustav kaže da „…autonomna pokrajina ima izvorne prihode.. „Statut to precizira, a Nacrt zakona prećutkuje kao što izbegava i odrdbe Statuta o imovini Pokrajine.
Četvrto, primena Zakona – a to znači i Statuta – ostaje vremenski neiizvesna jer su rokovi „elastični“ – od maja ove do januara naredne godine.
Mnogo je još spornih odredaba u Nacrtu zakona, ali već i ovih nekoliko – kako to pokazuje reagovanje stranaka i organa u Pokrajini – ukazuju da je potpunu zavisnost Pokrajine od Republike sve teže podnositi i da republička vlast ne zaslužuje lojalnost Vojvodine.
Ostaje da se vidi kakve je predloge „pokrajinska administracija“ uputila Vladi i koliko će ti predlozi biti uvaženi. U svakom slučaju potvrdiće se istina da je glavni problem u važećem Ustavu Srbije i u ustavnom položaju Vojvodine i da i jedno i drugo treba što pre menjati.
(Autor je član predsedništva Vojvođanskog kluba)