Skip to main content

Džigurski: Nepotrebno ugašen Fond za razvoj civilnog društva

Autonomija 19. јан 2012.
< 1 min čitanja

Bivši član Upravnog odbora ugašenog Fonda za razvoj neprofitnog sektora Vojvodine Sever Džigurski ocenio je danas da je gašenje tog fonda zapravo odraz suštinskog nerazumevanja značaja civilnog društva za razvoj demokratije.

„Da li je uz nekoliko stotina nepotrebnih agencija u Srbiji ovaj Fond zaista bio višak? Kome i zašto je predstavljalo smetnju da organi Vojvodine doprinesu razvoju civilnog društva?”, upitao je Džigurski u saopštenju za javnost.

Skupština Vojvodine donela je 7. decembra prošle godine odluku o gašenju Fonda za razvoj neprofitnog sektora. Tom odlukom Agencija za ravnomerni regionalni razvoj Vojvodine preuzela je zaposlena lica, prava, obaveze, predmete, opremu, sredstva za rad i arhivu bivšeg fonda. Odluka je stupila na snagu 1. januara 2012. godine, kada je Fond i zvanično prestao da postoji.

„Marginalizacija Fonda započeta je pre dve godine drastičnim smanjenjem sredstava koja su za njegov rad izdvajana iz budžeta. Stiče se utisak, iz političkih razloga”, naveo je Džigurski. On je precizirao da Agencija za ravnomerni regionalni razvoj Vojvodine u svom mandatu nema podršku razvoju civilnog društva niti saradnju sa udruženjima.

Džigurski je izrazio uverenje da će Vlada i Skupština Vojvodine formirati novo telo koje će nastaviti da radi na razvoju civilnog društva i učešća građana u procesima donošenja odluka.

(Autonomija)