Skip to main content

Predstavljeni pristupačni autobusi za invalide

Vojvodina 13. јан 2012.
< 1 min čitanja

Niskopodni gradski autobusi sa rampom koja je namenjena osobama sa invaliditetom predstavljeni su danas na liniji broj 12 u Novom Sadu.

Pored prevoza osoba u invalidskim kolicima, ova vozila omogućavaju neometan ulazak, prevoz i izlazak roditelja sa kolicima sa bebama i svih onih koji koriste pomagala. Kako je objašnjeno, prilikom ulaska u autobus, potrebno je samo da se građani jave voaču, koji će potom otvoriti rampu.

Direktor Javnog gradskog saobraćajnog preduzeća Novi Sad Branislav Bogaroški rekao je novinarima da je tokom prošle godine ovo preduzeće kupilo 92 niskopodna autobusa, od kojih je njih 26 opremljeno rampom. On je najavio da će JGSP i ubuduće kupovati niskopodna vozila.

Zamenica predsednika Skupštine grada Marija Vrebalov kazala je da je, kao korisnica invalidskih kolica, veoma zadovoljna što su usluge gradskog prevoznika sada potpuno obuhvatile ljude sa invaliditetom. „Novi Sad ide jednim jako dobrim putem”, kazala je Vrebalov i najavila da će u martu biti usvojena Strategija pristupačnosti za osobe sa invaliditetom, po kojoj će sve gradske institucije i preduzeća biti obavezne da obezbede pristupačnost za njih.

I predsednica Centra „Živeti uspravno”, koji se bavi borbom za prava osoba sa invaliditetom, Milica Ružičić-Novković kazala je da je Novi Sad sada mnogo pristupačniji za sve građane.

(Autonomija)