Skip to main content

Savet za bezbednost traži izveštaj policije o pretnjama

Info 09. мар 2009.
2 min čitanja

Šandor EgerešiVojvođanski savet za bezbednost zatražio je od Ministarstva unutrašnjih poslova izveštaj o istrazi povodom pretećeg pisma koje je upućeno predsedniku Skupštine Vojvodine Šandoru Egerešiju i pojedinim vojvođanskim funkcionerima.
Kako se navodi u saopštenju sa današnje konstitutivne sednice Saveta, od MUP je zatražen izveštaj o rezultatima dosadašnjeg toka istrage o pretećem pismu koje je stiglo na adresu Skupštine Vojvodine, kao i to da istraga bude ubrzana i efikasna.
Egereši i funkcioneri nekoliko partija dobili su prošle sedmice preteće pismo u kojem se navodi da će biti „osuđeni na smrt“ ukoliko se usvoji Statut Vojvodine.
Pismo su potpisale organizacije Jugoslovenski patriotski savez, Patriotski savez Srbije, Mađarski patriotski savez i Vojvođanski savez patriota, a ono je upućeno iz Beograda na adresu Skupštine Vojvodine.
Pretnje smrću upućene su i predsedniku Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Ištvanu Pastoru, predsedniku Lige socijademokrata Vojvodine Nenadu Čanku, predsedniku Pokrajinskog odbora Demokratske stranke Dušanu Elezoviću i predsedniku Pokrajinskog odbora Socijalističke partije Srbije Dušanu Bajatoviću.
Pretnje su upućene i funkcioneru Socijaldemokratske partije Vojvodine Živanu Berisavljeviću, funkcioneru SVM Laslu Vargi i članovima nevladine organizacije Vojvođanski klub.
Članovi Saveta za bezbednost zatražili su danas i pisani izveštaj MUP-a o protestu koji je 17. februara održan u Novom Sadu, kao i izveštaj nadležnog tužilaštva o tome da li je bilo elemenata krivičnog dela u parolama koje su uzvikivane na tom skupu.
Na protestnom okupljanju koje je tog dana u Novom Sadu organizovano povodom godišnjice proglašenja nezavisnosti Kosova demonstranti su uzvikivali „Nož, žica, Srebrenica“, „Čanka pod nož“, uvredljive poruke na račun predsednika Izvršnog veća Vojvodine Bojana Pajtića i Albanaca i parole podrške haškom beguncu Ratku Mladiću.
Demonstranti su nosili srpske zastave, zastave desno orjentisane organizacije Obraz, organizacije 1389, a primećeni su i članovi neonacističke organizacije Nacionalni stroj.
Pokrajinski savet za bezbednost zatražio je i pisani izveštaj policije u vezi sa napadom na pokrajinskog sekretara za nauku i tehnološki razvoj Dragoslava Petrovića.
Nepoznati napadač pretukao je 30. avgusta 2008. godine Petrovića kada se sa novosadskog Ribarskog ostrva vraćao sa porodične večere. Petrovića je napadač udario nekoliko puta metalnom šipkom.
Predsednik Saveta za bezbednost Šandor Egereši izvestio je danas članove o rezultatima sastanka sa ministrom unutrašnjih poslova Srbije Ivicom Dačićem i najvišim čelnicima MUP Srbije, koji su 27. februara posetili Skupštinu Vojvodine.
(Beta)