Skip to main content

50.000 zahteva za državljanstvo Mađarske

Građani 18. јун 2012.
2 min čitanja

Nekoliko hiljada građana Srbije do sada je dobilo državljanstvo Mađarske, a oko 50.000 je podnelo zahtev za to, izjavio je danas predsednik Nacionalnog saveta Mađara u Srbiji Tamaš Korhec.

Na skupu „Srpsko-mađarski odnosi – Put napred“ u Beogradu, on je rekao da zahteve ne podnose samo Mađari iz Vojvodine, već i pripadnici drugih manjina iz Vojvodine, kao i Srbi.

Uslov za dobijanje državljanstva je da je predak podnosioca zahteva bio Mađar i da onaj ko podnosi zahtev govori mađarski.

„Zakonski standardi u Srbiji za zaštitu manjina su viši nego u okolnim zemljama“, kazao je Korhec, dodavši da je problem to što se zakoni ne primenjuju dovoljno, preneo je portal EurAktiv Srbija.

Zakoni se ne primenjuju jer nadležna ministarstva nemaju „administrativni kapacitet“ da se bave manjinama, a republički budžet često ne predviđa novac za manjine, rekao je Korhec.

Problemi su i nedostatak adekvatne sudske zaštite i „volja političke elite“ u Beogradu, dodao je Korhec.

Kako je rekao, mađarska manjina u Srbiji ima dobre institucije koje u poslednjih 10 godina imaju „tendenciju da se povećavaju“: više od 130 škola sa nastavom na mađarskom, četiri pozorišta na tom jeziku, fakultet, biblioteka i druge institucije.

Mađarska manjina je, kako je ocenio, integrisana u politicki sistem Srbije što potvrđuje šest mađarskih stranaka od kojih najveću podršku ima Savez vojvođanskih Mađara.

„Mađari su manje obrazovani i ekonomski i društveno su inferiorni u odnosu na Srbe ili prosek u Srbiji“, ocenio je Korhec u govoru.

Po podacima koje je izneo, učešće Mađara u ukupnom broju stanovnika Srbije se konstantno smanjuje poslednjih devedeset godina.

U Srbiji, prema popisu stanovništva iz 2002. godine, živi oko 300.000 Mađara, uglavnom u regionu Bačke i severnog Banata.

Razlozi za smanjenje broja Mađara su kolonizacija i naseljavanje Srba u nekoliko talasa u Vojvodini, prisilna i dobrovoljna asimilacija Mađara, emigriranje vođvođanskih Mađara, nizak natalitet, naveo je Korhec.

Petar Lastić iz Srpskog instituta u Budimpešti rekao je da, po podacima iz 2001, u Mađarskoj živi blizu 4.000 Srba, dok ih je, po nezvaničnim procenama, oko 10.000.

Srpski jezik govori oko 25.000 građana Mađarske, dodao je Lastić. Srbi najviše žive u Budimpešti, a ima ih i u obližnjoj Sent Andreji, zatim u Segedinu, Srpskom Kovinu i Mohaču, objavljeno je na http://www.euractiv.rs/.

(Autonomija)